INVESTICIJA OD 2,7 MILIJARDI EVRA: EU izgradila novi objekat u ženskom zatvoru u Požarevcu

U ženskom zatvoru u Požarevcu završena je izgradnja novog objekta, koji je namenjen za smeštaj 160 osuđenica.

Sem Fabrici i Dejan Cerović

Njegova izgradnja koštala je 2,7 milijarde evra, od čega je EU iz IPA fondova, dala 85 odsto, a ostatak je obezbedila Republika Srbija.

Novi objekat obišli su Sem Fabrici, šef Delegaciej Evropske unije u Srbiji i Dejan Cerović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Zajedno sa njima, bila je i zamenica upravnika ženskog zatvora, Anka Gogić-Mitić.

Sem Fabrici istakao je da Evropska unija podržava reformu pravosuđa u Srbiji, tako što pomaže unapređenje smeštajnih kapaciteta, obuku osuđenika i alternativne sankcije. Cerović je napomenuo da se u Srbiji do 2020. godine sprovodi projekat koji treba da unapredi uslove smeštaja osuđenika, tako što se grade novi paviljonu i obnavljaju stari.

Novi paviljon

– U Srbiji je 2012. godine bilo 6.500 mesta na 11.000 osuđenika, a sada na 11.000 osuđenika imamo 10.500 mesta. Cilj nam je da do 2020. godine imamo 20.000 mesta, jer se grade paviljoni u KPZ „Zabela“, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Leskovcu – rekao je Cerović.

U ženskom zatovru u Požarevcu, jedinom takve vrste u zemlji, sada boravi 290 osuđenica. Što se tiče krivične strukture, za teške krađe i krađe osuđeno je 24,29 procenata, za zloupotrebu droga 18,57, za ubistvo 12,86, za razbojništvo 9,64, zloupotrebu položaja ogdgovornog lica 3,57, za nasilje u porodici 3,21 i za pokušaj ubistva 3,21 procenat.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker