Da li otkriveni mauzolej u Viminacijumu pripada rimskom imperatoru i kojem?

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum otkriven je mauzolej iz trećeg veka i, prema rečima stručnjaka, bio je poslednje počivalište osobe visokog ranga. Da li je reč o rimskom imperatoru i kojem pitanja su na koja arheolozi pokušavaju da odgovore što pre.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta “Viminacijum”, Miomir Korać istakao je da je jedno od najznačajnijih evropskih arheoloških nalazišta.

– Viminacijum je oranica od 350 hektara. Sve mirno izgleda, ali ispod toga prosto vri – hramovi, trgovi, ulice, amfiteatri, teatri, hipodromi. Našli smo i jedan mauzolej – nabraja Korać.

– Ne možemo u ovom trenutku da kažemo o kome se radi, ali sva obeležja – skulpture, glave imperatora sa lovorovim vencem, mač koji simbolizuje imperatora – govore da smo na tragu nečega vrlo značajnog. Naravno, iskopavanja traju i dalje – objasnio je Korać.

Činjenica da je mauzolej pretrpeo dvostruko uništavanje, ukazuje na to da je reč o poslednjem počivalištu rimskog imperatora.

– Latinski izraz Damnatio memoraem – kada brišete nekoga iz sećanja. Očito je da se radi o protivnicima koji su, kada su došli na vlast, želeli da izbrišu sećanja. Mi u ovom trenutku gledamo ko bi od tih imperatora mogao da bude u ne baš dobrim odnosima sa drugim – rekao je Korać.

Domaća javnost i oni koji se spremaju da posete ovo nalazište često ne znaju koliko blago leži u Viminacijumu.

– Napravili smo arheološki park. Viminacijum je proglašen za jedan od 10 najlepših u Evropi. Tu može da se vidi amfiteatar, rekonstruisane kule i bedemi grada, mauzolej, takođe i divan domus naučno-istraživački centar, sada hoćemo da rekonstruišemo akvadukt koji je dovodio vodu u taj grad, da rekonstruišemo vodeni točak da se vidi kako se voda dopremala u grad – rekao je Korać.

U Viminacijumu se pripremaju i za Limes park, to jest Limes kongres.

– U septembru dolazi 1.000 istraživača iz 65 zemalja sveta. Nećemo pokazati samo Viminacijum, svaki drugi dan biće ekskurzije po zemlji videće gotovo Srbiju u celini. Mi ćemo uživati u Viminacijumu i saopštiti nova naučna istraživanja o rimskoj vojsci koja će prezentovati ljudi iz sveta. Na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali takav skup – naglasio je Korać.

ARHEOLOŠKA RUTA U SRBIJI IMALA BI 300.000 POSETILACA!

Govoreći o potencijalima arheološkog turizma u Srbiji i načinima njegovog iskorišćavanja, Korać je naglasio da je na prostoru Srbije rođeno 18 rimskih imperatora.

– Danas je Evropa ispresecana arheološkim rutama. Ako napravite rutu od Sremske Mitrovice, preko Beograda, Viminacijuma, Feliks Romulijane kod Zaječara, Niša, Caričinog grada… svi pokazatelji govore da ćemo imati 300.000 posetilaca na toj ruti – nabraja Miomir Korać.

Mnoge zemlje su podredile deo svoje ekonomije arheologiji, objašnjava Korać, što može da ima ekonomsku dobit, a s druge strane pokazujete da je jedan prostor važan na planeti.

– Mi ne samo da možemo da pokažemo rimske imperatore. Lepenski Vir pre 10.000 godina je najznačajniji lokalitet na svetu u tom trenutku. Prvi metalurzi pre pet, sedam hiljada godina su ovde ponikli. Vidite kako smo zadužili rimsku civilizaciju. Onda će kada to vide, pogledati i ono što savremena Srbija ima da ponudi – zaključio je Korać.

(RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker