VOZAČI U SRBIJI BESNI: Cene goriva na benzinskim pumpama nastavljaju da rastu!

Pritisak političko ekonomskih previranja na svetskom tržištu nafte počeo je da se preliva i na našu zemlju i mogao bi da se nastavi.

U odnosu na cene po kojima je gorivo prodavano početkom aprila, benzin je poskupeo za šest dinara i 28 para, evrodizel za 91 paru i TNG autogas za 3,60 dinara, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Na većini benzinskih pumpi litar benzina košta između 154 i 155 dinara, dok evrodizel koji drži “uobičajeno rastojanje” od oko deset dinara košta između 164 i 165 dinara za litar. Takozvana super goriva (dodatno obogaćena aditivima ili bolje filtrirana) koštaju nekoliko dinara više, pa se “bolji dizel” prodaje za 169 dinara za litar.

Gorivo je u Srbiji počelo lagano da poskupljuje još tokom prošle godine. Naftaši su isprva krivili nizak nivo Dunava jer su barže plovile poluprazne pa je samim tim i cena transporta bila veća. Danas kažu da je razlog konstantan rast sirove nafte na svetskim berzama, za ukupno 30 odsto od početka godine. Cena sirove nafte tipa “brent” nedavno je dostigla najviši nivo u 2019. i premašila je 72 dolara za barel. Tome je doprineo stabilan ekonomski rast u Kini i pad zaliha sirove nafte u SAD. Globalna ponuda dodatno je bila “pod pritiskom” i zbog američkih sankcija protiv dve članice OPEK Venecuele i Irana.

Da podsetimo, spirala cena goriva počela je značajnije da raste pre tačno godinu dana jer je država povećala akcize za 1,60 dinara po litru benzina i 1,64 dinara po litru dizela. Pre toga je benzin prodavan za oko 144 dinara a dizel za 150 dinara po litru. Šest meseci posle, u septembru 2018. prosečne maloprodajne cene benzina povećane za 89 para, a, evrodizela za 1,48 dinara po litru a TNG “autogasa” za 2,2 dinara.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker