ČEGA SE U SVETU STIDE, U SRBIJI SE NAGRAĐUJE: Ministarka Austrije podnela ostavku, optužena za plagijat!

U svakoj normalnoj zemlji, kada ministra “provale” za plagijat, odmah sam podnese ostavku.

Kristin Ašbaher, Siniša Mali, Nebojša Stefanović/Foto: Screenshot YouTube/ATA Images

Takav je slučaj i sa austrijskom ministarkom za rad, porodicu i mlade, Kristin Ašbaher, iz vladajuće stranke kancelara Sebastijana Kurca, koja je juče podnela ostavku, nakon navoda da je deo njenog studentskog rada plagiran.

Kako javlja Frans Pres, ona je u subotu podnela ostavku, nakon navoda Stefana Vebera, blogera poznatog po otkrivanju plagijata, da njena magistarska teze iz 2006. godine sadrži „plagijarizam, netačne citate i nedostatak znanja nemačkog jezika“.

Kurc je na Tviteru napisao da je “poštovao” njenu odluku da podnese ostavku, nakon što je skandal stvorio pritisak na vladu koja se suočava sa kritikama zbog upravljanja drugim talasom Covid-19.

I u Nemačkoj su dvoje konzervativaca, Karl-Teodor Gutenberg i Anet Šavan, 2011. i 2013. godine napustili ministarstva odbrane i obrazovanja zbog sličnih skandala.

Kod nas je na žalost situacija potpuno drugačija.

Kada je profesor Raša Karapandža još 2014. godine dokazao da je doktorat Siniše Malog jedan od najgorih plagijata, sa gotovo 40% plagiranog sadržaja, Siniši Malom nije palo na pamet da podnese ostavku na tadašnju funkciju gradonačelnika Beograda, a Vučić ga je nagradio unapređenjem u ministra finansija.

Siniša Mali je pokazao da nema ni trunku čestitosti i 2019. godine, kada je ostao na funkciji i nakon što je, posle pet godina mrcvarenja stručne javnosti, Senat Univerziteta u Beogradu doneo odluku da poništi njegov doktorat.

Umesto da ga odmah smeni, Vučić ga je i tada podržao izjavama da Mali može biti ministar i sa osnovnom školom, grubo ignorišući činjenicu da nije problem što Mali više nema doktorat, već što ga je plagirao.

Što je najgore, nije Siniša Mali jedini koji je plagirao tokom svog obrazovanja i zadržao visoku funkciju. Nebojši Stefanoviću je prvo osporen doktorat, a zatim je utvrđeno i da je studirao na nepostojećem fakultetu, dok su osporeni i doktorati Aleksandra Šapića i Jorgovanke Tabaković.

Da ne spominjemo stotine “kupljenih” diploma SNS funkcionera širom Srbije.

Ovako neodgovornim ponašanjem država šalje opasnu poruku mladima da za uspeh u Srbiji nije bitno obrazovanje, već samo partijska pripadnost, da nije bitno poštenje, već samo partijska lojalnost.

Zbog takvog odnosa Vučićevog režima prema znanju i poštenju, Srbija je postala evropski rekorder po odlivu mladih, obrazovanih ljudi, koji bi u svim normalnim zemljama predstavljali okosnicu budućnosti, a kod nas očigledno predstavljaju višak i potencijalnu pretnju.

(Tpknews.com/Direktno)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker