Zvuci Homolja okupljaju Vlahe, Srbe i prijatelje u Italiji (VIDEO)

Vlasi iz Homolja na privremenom radu u Italiji, već treću godinu za redom u Kreacu u Vićenci, okupilo je prijateljske klubove na tradicionalnim Homoljskim susretima dijaspore.

Foto: Svetionik/Facebook

U cilju očuvanja običaja, vlaške muzike i kulture, očuvanja nasleđa krajeva iz kojih su potekli, organizatori i učesnici susreta okupili su predstavnike srpskih udruženja iz Udina, Trsta, Arzinjana, Valdanja, a ugostili su i prijatelje iz opštine Žagubica i članove KUD Izvor iz Laznice, nadomak Žagubice, koji su obogatili ovo nezaboravno veče izvornim ritmovima i igrom podno Homolja.

Posle programa, prožetog homoljskim, ali i folkolorom iz Šumadije i ostalih krajeva Srbije, druženje je nastavljeno uz orkestar “Evropa”.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD Izvor iz Laznice, KUD “Nikola Telsa” iz Udina, KUD Pontes (Mostovi) iz Trsta, SKZ Jelek iz Arzinjana, KUD Vidovdan iz Montekija Mađore, KUD” Sveti Sava” iz Valdanja, a prisustvovali su predstavnici Srpskog kluba ribolovaca iz Italije i predstavnici opštine Žagubica – predsednik Turističkog saveza Žagubica Vlada Lazić.

SSKUD Homolje, koje vodi predsednik Zoran Golubović, još jednom je na najlepši način rodni kraj prikazao u Italiji.

– Udruženje Homolje neće nikada zaboraviti svoju kulturu, običaje i poreklo. Kad kažemo poreklo, onda mislimo na to da naša deca, koja odrastaju u Italiji ne zaborave korene i maternji jezik. Zbog toga se trudimo da svake godine kao i ove što bolje predstavimo našu zemlju i običaje ovde u Italiji – istakao je Golubović.

Inače, manifestaciju je i ove godine otvorio Dušan Aleksić predsednik Saveza Srba u Italiji.

Za one koji nisu mogli da prisustvuju ovoj manifestaciji, direktan prenos na Fejsbuk portalu “Svetionik”, omogućio je da prate događanja.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker