STRAVIČNA SMRT PETROVČANINA U AUSTRIJI: Zlatan je čistio krov kuće od snega, pa se sneg sručio na njega i kolege

Obilne snežne padavine u Austriji odnose sve više ljudskih života, a među njima je sada i jedan državljanin Srbije iz Petrovca na Mlavi.

Foto: Screenshot/Krone.at

Zlatana Vladića (48) je ubila velika masa snega kada je zajedno, sa još trojicom kolega, stajao na krovu jedne kuće u mestu Falstenau na teritoriji austrijske pokrajine Salcburg.

Neprestane snežne padavine nagomilale su sneg na krovovima kuća, a teret snežne mase preti da ošteti krovove, zbog čega se u pogođenim mestima sprovodi čišćenje snega.

Zlatan, koji radi u jednoj građevinskoj firmi koja se bavi krovovima, zajedno sa četiri kolege, trebalo je da očisti sneg sa krova jedne kuće. Njih je na krovu zahvatila velika masa snega, usled čega su pali sa visine od šest metara i bili potom potpuno zakopani ispod snega.

Prolaznici i susedi, kada su videli šta se dogodilo, odmah su počeli da kopaju po snegu kako bi izbavili radnike u nevolji. Crveni krst je helikopterom došao na mesto nesreće, uz hitnu pomoć i tim za krizne situacije, a i 20 vatrogasaca.

Dok je Zlatan preminuo na licu mesta, dvoje njegovih kolega zadobilo je lakše povrede, a jedan je ostao bez ikakvih povreda.

“Već smo bili na terenu sa dva vozila zbog drveća koja su pala usled tereta snega”, rekao je šef vatrogasnog tima Helmut Šep. On je kazao da su alarmirani i da su nakon svega tri do četiri minuta od trenutka kada su stigli na mesto nesreće, uspeli da izvuku sve radnike iz snega.

Zlatan je bio zartpan pod snežnom masom više od 15 minuta.

Kako ističu u policiji radnici, prilikom čišćenja snega sa krova, nisu se pridržavali bezbednosnih propisa, i nisu se osigurali. “Pitanje zakonske odgovornosti moraće da se razjasni”, rekao je portparol policije Hans Volfgruber.

Takođe je alarmiran i radni inspektorat, koji će proveriti da li su se radnici pridržavali bezbednosnih propisa. Šef firme za koju je radio Srbin je u šoku, i prenosi da su radnici stajali na ravnom krovu iznad balkona, kada su pokušali da postave merdevine kako bi očistili krov iznad.

“Lopatom je jedan radnik samo zabo u sneg na krovu i time izazvao snežni odron”, prepričao je on dodajući da se nesreća nije mogla izbeći.

Šef Udruženja građevinara u Salcburgu Volfgang Ebner kaže da trenutno postoje tri ili četiri vrste profila snega i da je stanje kao na planinama, gde je visoka opasnost od lavina.

On je ukazao da, iako zakon o radu zahteva preduzimanje odgovrajućih mera obezbeđivanja radnika tokom radova čišćenja, nije moguće postaviti skelu kada je u dvorištu tri metara snega.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker