ZDRUŽENA AKCIJA: Policija i tužilac spasavali prase iz auta! (FOTO)

Prase staro četiri meseca, „opel kadet“ paraćinskih tablica i Puškinova ulica u Nišu digli su ceo grad na noge nakon što su građani prijavili da je životinja četvrti dan zatočena u vozilu na parkingu u naselju Duvanište.

prase-terapija
Prasence zaradilo upalu pluća u hladnom automobilu / Foto: Udruženje “Zooplanet” / Facebook

U akciji niške policije, vatrogasaca, komunalaca i aktivista Udruženja „Zooplanet“ prase je oslobođeno i odmah prebačeno kod veterinara, a odatle u Prihvatilište „Zooplaneta“.

– Građani su primetili da je prase zatvoreno u automobilu četiri dana. Prvog dana su mislili da je tu nakratko, drugog dana je to već bilo neobično, a trećeg i četvrtog – alarmantno. Pozvali su policiju, komunalce, veterinarsku inspekciju… Policija i vatrogasci su otvorili auto posle konsultacije sa Osnovnim javnim tužilaštvom, pa su nas pozvali da preuzmemo prase – objašnjava predsednik „Zooplaneta“ Dušan Stojanović.

prase-terapija-1
Foto: Udruženje “Zooplanet” / Facebook

Životinja je izgledala iscrpljeno, pa je odmah odvedena kod veterinara na pregled.
– Ustanovljeno je da je prase pod velikim stresom, da je dehidriralo i izgladnelo, da ima visoku temperaturu i početni stadijum zapaljenja pluća, pa je odmah uključena adekvatna terapija. Prebačeno je u naše prihvatilište, gde će biti 95. životinja o kojoj brinemo. Ukoliko se vlasnik javi, protiv njega će biti podnete prijave zbog neadekvatnog transporta i zanemarivanja životinje u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja – navodi Stojanović.

prase-terapija-2
Javni tužilac dao nalog da se prase izbavi iza auta / Foto: Udruženje “Zooplanet” / Facebook

Veterinar Saša Sotirov kaže da bi prase bilo životno ugroženo da je ostalo u automobilu bez hrane i vode.
– Da je ostalo još neko vreme u kolima, verovatno ne bi preživelo još dugo – kaže Saša Sotirov, veterinar ambulante „Nova“.
Kako saznajemo, vlasnik vozila još nije pronađen, ali u policiji zvanično potvrđuju da je u vezi sa tim predmetom „rad u toku“.

prase-terapija-3
Foto: Udruženje “Zooplanet” / Facebook

Prase nahranjeno, traži se „kum“

Prema Stojanovićevim rečima, prase je smešteno u karantin da završi sa terapijom. Tu je odmah nahranjeno kukuruzom, voćem i povrćem. „Zooplanet“ je pozvao Nišlije da pomognu u ishrani i lečenju praseta, jer nemaju stalne prihode, a građanima je upućen i poziv da predlože ime za njega.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker