ZBOGOM LEGENDO: Preminuo Kralj izvornih vlaških pesama, Staniša Paunović Homoljac (VIDEO)

Staniša Paunović Homoljac, pevač, autor i Kralj izvornih vlaških pesama, preminuo je u ponedeljak u 21:30 časova, u sedamdesetoj godini života. Sahrana će se obaviti u sredu na porodičnom groblju u Turiji.

Staniša Paunović

Istočna Srbija ostala je bez jedne od svojih poslednjih velikih legendi vlaške izvorne muzike.

Magistar pravnih nauka i poznati advokat iz Kučeva, Staniša Paunović Homoljac, ili kao što su ga mnogi zvali Bata Staki, pevač i izvođač vlaške narodne muzike, rodom iz sela Turija, koje se nalazi u opštini Kučevo, u istočnoj Srbiji. Smatra se jednim od najvećih izvođača vlaške muzike, te ga zbog toga nazivaju bardom vlaške narodne muzike i kraljem vlaške pesme.

Staniša Paunović je rođen 1947. godine u radničko-seljačkoj porodici, u selu Turija kod Kučeva. Njegov otac Joca bio je kovački radnik i nosilac Ordena rada sa srebrnim vencem. Majka je bila domaćica, seljanka. Deda i baba takođe su bili seljaci. Njegov deda Stojimir svirao je frulu, a frulu je takođe svirao i Stanišin stric Dragoljub, koji je poginuo u Bosni u Drugom svetskom ratu. Baba Veselija je lepo pevala gotovo do kraja života i Staniša Paunović smatrao je da njegov talenat potiče od njegove babe. Od svog dede nasledio je duduk, a nasledio je i talenat za sviranje ovog instrumenta. Kao dete od oca je na poklon za svoj deseti rođendan dobio harmoniku. Nakon toga je počeo svirati, usavršavajući se na novim harmonikama koje mu je otac kupovao.

Školovanje je započeo u Kučevu, a nastavio u Nišu, gdje je upisao pravni fakultet. Na fakultet je otišao nakon što je odslužio vojsku. Nakon prve godine studija, zbog odličnog uspeha, od opštine Kučevo dobija stipendiju i prima je uredno do kraja školovanja. Tokom studiranja, bio je član KUD-a Oro iz Niša.

U toku školovanja zarađivao je svirajući i pevajući. Prvi javni pevački nastup imao je u trećem razredu srednje škole, za Dan mladosti, kada je izveo pesmu na srpskom jeziku Sa jablana crven listić pao. U Nišu je upoznao Dušana Đorđevića Mramorca, koji je zapazio vokalne sposobnosti Staniše Paunovića. U jesen 1969. počeli su vežbati kako bi Staniša mogao snimiti ploču i vežbali su oko dva meseca. Sa muzičkim materijalom snimljenim na traci otišli su u tadašnji Beograd disk, gde ih je primio direktor Dragutin Presburger. Kada je Presburger čuo da Staniša zna pevati vlaški, zatražio je da se snime vlaške pesme. Nakon toga se Staniša vraća u Kučevo i od kulturnog radnika Voje Marjanovića, inače brata po ocu Đorđa Marjanovića, dobija trake sa pesmama sa Homoljskih motiva. Staniša je izabrao četiri pesme i sa tim pesmama je otišao u Beograd disk, gde je 16. januara 1970. snimio svoju prvu ploču. Pravni fakultet je završio 1973. godine, nakon čega se vraća u Kučevo gde obavlja različite funkcije iz oblasti pravne struke.

Staniša Paunović je oženjen i ima sina Olivera. Svoj muzički talenat preneo je na sina, kojem je kupio prvu harmoniku još pre osnovne škole. Prva harmonika koju je Staniša kupio sinu bila je sa klavijaturom, a nakon što je Oliver počeo svirati, išao je na podučavanje kod poznatog harmonikaša Slobodana Božinovića. Nakon toga promenio je harmoniku, i počeo je svirati dugmaricu, na kojoj ga je poučavao čuveni kučevski harmonikaš Velizar Matušić, a nakon njega i Dragiša Paunović. Poduku u sviranju Oliver je završio u Požarevcu, kod čuvene harmonikaške porodice Životić, tj. kod Siniše Životića, sina Vitomira Životića.

Svoju prvu ploču izdao je pod imenom Staniša Paunović Homoljac 1970. godine. Ploču je snimio za produkcijsku kuću Beograd disk, koja od 1981. nosi naziv Jugodisk. Na ovoj ploči su se našle četiri izvorne vlaške pesme: M’ndra mja (Mĭndra mea – Lijepa moja), Bite, Bite (Bită, Bită – Bito, Bito), Dorulje, dorulje (Dorule, dorule – Žalosti, žalosti) i Of, Ljana mja (Of, Leana mea – Of, Ljano moja, koja se još zove i Kukurudz ku pana ‘n sus – Porastao kukuruz). Za istu kuću u maju 1971. godine izdao je singl-ploču pod nazivom Izvorjel ku apa rešje (Izvorel cu apă rece – Izvorčić sa hladnom vodom), sa istoimenom pesmom i pesmom Hajde, Ljana la pojana (Haide Leana La Poiană – Dođi, Ljano, na proplanak). 1972. godine izdaje singl pod nazivom Ma duš’i asar’n sat (Ma Dusâi Asrâ-n Sat – Prođoh sinoć selom), sa istoimenom pesmom i pesmom Duor mujkica mja (Dor Muichita Mea – Željan sam te, majčice moja/Nedostaješ mi, majko). Muziku za obe ove pesme napisao je lično Staniša Paunović.

Staniša Paunović 1973. godine prelazi u diskografsku kuću PGP RTB i izdaje ploču. Na ovoj ploči se izdvajaju pesme Pre valje la valje (Tamo u dolini) i Dunere, Dunere (Dunave, Dunave). Sa Živkicom Lazarević je 1975. godine snimio duet, odnosno singl na kojem su se nalazile pesme Dem m’ndruco gura tja (Daj mi, draga, usta tvoja), za koju je snimljen i spot, i Faćamaš privigitore (Ja bih bila slavuj). U novembru 1976. godine za PGP RTB je izdao i singl sa pesmama Jo pljekaj pre drum de dor (Jo pljekaj pră drum dă dor – Idem na željeni put) i Baće v’ntu dala Krajina (Baće vintu dala Kraina – Piri vetar od Krajine). Sredinom 1970-ih PGP RTB izdaje mu ploču pod nazivom Vlaške pesme. Jedna od pesama na ovoj ploči je i Trekuj asare la šine (Kad sam sinoć pošao da večeram). Popularne su i njegove pesme Jo mis bađa d’n Homolj (Ja sam momak iz Homolja), Frunze galbine d’n vinje (Požutelo lišće) i K’nćiku lu mika (Kratka balada). Godine 1979. izašla je njegova singl-ploča sa pesmama Nu ći ćeme puju mjeu (Nu ći ćeme puju mieu – Ne boj se, pile moje) i Dajka Gico fa (Dajka Gico fa – Gico, draga djevojko), koju je izdala diskografska kuća PGP RTB.

Za PGP RTB izdao je 1982. godine ploču Aša fost šji tata mjeu (Aša fost šî tata meu). Ova ploča imala je deset pesama: na A strani – Aša fost šji tata mjeu (Aša fost šî tata meu – Takav je bio i moj otac), Frunza verde rug inćins (Frunza verde rug înćins – List zeleni od kupine), Mis dus mujka jo d’parće (Mis dus mujka jo dîparće – Daleko sam sada, majko), Sara buna fe mujere (Sara bună fă mujere – Dobro veče, ženo moja) i Šje mja fost m’j drag pe lumje (Še mja fost măj drag pe lume – Bilo mi je najdraže na svijetu), na B strani – Ješ m’druco la padure (Ješ mîdruco la pădure – Dođi, draga, do šumice), M’ndra mja dila Majdan (Mîndra mia dîla Majdan – Draga moja iz Majdanpeka), Foje verđe kamararu (Foje verdje kamararu – Zazelenelo lišće), Zorilor, surorilor (Zorilor surorilor – Zorice, sestrice) i Skoće muma turta (Skoće mumă turta – Daj, majko, pogaču). Na ovom albumu Staniša Paunović bio je autor pesama Aša fost šji tata mjeu, Sara buna fe mujere i M’ndra mja dila Majdan.

Sem na vlaškom, Paunović je snimio i nekoliko pesama na srpskom jeziku, među kojima su poznate šaljive pesme Eto, tako patim ja i Oženih se, zarobih se.

Tokom 70-ih, na talasima Radio Bora Staniša Paunović je bio najslušaniji pevač. U to doba posebno je bila slušana njegova pesma posvećena Dunavu Dunere, Dunere (Dunave, Dunave). Tokom 80-ih, za svoje dotadašnje pesme, napravio je niz video-spotova. Za jubilej od 25 godina rada izdao je album pod nazivom Kralj vlaške pesme Staniša Paunović – La Rum’nj d’n Srbije.

Za izdavačku kuću Videomelos iz Oštrelja kod Bora izdao je album pod nazivom Staniša Paunović Bata Staki – Vlaške pesme, sa 19 pesama, koje je Paunović komponovao i muzički aranžirao. Te pesme su: 01. Spunjem bala, spunjem draga (Spunjem bélé spunjem dragé – Kaži mila, kaži draga), 02. In padure la Gornjana (Ín padure la Gornjana – U Gornjanskoj šumi), 03. Bajaćej s’ma askultak (Bajácéj sá ma askultac – Slušao sam dečaka), 04. Fraći mjei ši surori (Frací mjej ší surori – Braćo moja, sestre moje), 05. Georgice, kopil prost (Georgicé kopil prost – Đurđice, budalasto diete), 06. Sa pus dusmanji pre Srbije (Sa pus dusmanji pré Srbije – Srpskim dušmanima), 07. Jo mis bajat dila sat (Jo mis bajat dila sat – Ja sam momak sa sela), 08. Bajatu tajki (Bajatu tajki – Tatina momčina), 09. M’ndruca Bufana (Míndruca Bufaná – Bufanka devojka), 10. La Rum’nj d’n Srbije (La Rumínj din Srbije – Vlah iz Srbije), 11. Boćezu (Boćezu – Krštenje), 12. Doa dajke jubesk (Doa dajké jubesk – Dvije drage ljubim ja), 13. K’nćiku lu jepuraš (Kínćiku lu jepuraš – Balada o zecu), 14. Pintru ćinje Marije (Píntru ćinje Marije – Zbog mlađane Marije), 15. Auljik ši jar ljik, 16. K’nćiku lu aj becij (Kínćiku lu aj becíj – Balada o pijanici), 17. Merže nunta pre sta sat (Meržé nunta pré sta sat – Kroz selo idu svatovi), 18. Ma duk mujke in argacije (Ma duk mujké ín argacije – Odoh, majko, nadničiti) i 19. Dajka d’n ćinjerjaca (Dajka din ćinjeraca – Draga iz mladosti).

Tokom 1990, 2000 i 2010 pravi nekoliko spotova za pesme na vlaškom i srpskom jeziku, kako za one pesme iz njegovog ličnog repertoara, tako i za vlaške i srpske narodne pesme ili pesme komponovane u tradicionalnom stilu.

Pored toga što je poznat kao pevač, Staniša Paunović je poznat i kao recitator i na svojim nastupima često je recitovao poezije.

Osim diskografskih izdanja koje ima iza sebe, Staniša Paunović je bio čest gost na svadbenim veseljima i krštenjima u vlaškim selima. Isto tako učestvovao je i na priredbama koje su organizovala srpska kulturnoumetnička društva iseljenika iz istočne Srbije.

Takođe je bio učesnik brojnih festivala koji popularizuju vlašku kulturu u Srbiji. Osim niza festivala 14. decembra 2010. bio je gost na koncertu legendarnog frulaša Tihomira Paunovića, a u okviru ciklusa Muzička tradicija „Portret jednog svirača“, ciklusa koncerata koje organizuje RTS, kao i na brojnim drugim manifestacijama. Često je nastupao i na televiziji, gde je izvodio vlaške narodne pesme.

Iako je bio solo pevač, ima je i nekoliko istaknutih duetskih pesama, a i na svojim nastupima zapevao u duetu. Svakako je poznat njegov već spomenuti duet sa Živkicom Lazarević (Miletić), sa kojom je snimio i ploču. Sa Gordanom Gocom Stojićević otpevao je narodnu pesmu Tu nu vrjei rakije s’ bjei (Ti ne želiš piti rakije). Ova pesma našla se i na albumu Dobro došli, prijatelji, koji je Gordana Stojićević izdala za PGP RTS 2003. godine.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker