NIGDE BEZ ZIMSKE OPREME: Zbog snega pune ruke posla za putare i lekare

Sneg je pre podne padao na severu Srbije, a Beograd i Novi Sad su najviše bili pogođeni padavinama. Južno od Požarevca snega nije bilo. Padavine su slabije na Zlatiboru i Kopaoniku.

Šef zimskog štaba JP „Putevi Srbije“ Zoran Stojisavljević je rekao za RTS da su svi putevi prohodni i da su ekipe blagovremeno intervenisale. „Putevi prvog prioriteta su očišćeni, na ostalim putevima se radi. Saobraćaj se u planinskim predelima odvija otežano, ali nesmetano“, rekao je Stojisavljević.

Službe su u trećem stepenu pripravnosti. Na terenu je 424 kamiona snegočistača, 186 građevinskih mašina i 1.750 radnika koji rade na raščišćavanju puteva.

Inače, oni se plaćaju po učinku. „Određen je minimum za koje vreme moraju biti očišćeni putevi, za četiri sata putevi prvog prioriteta, drugog prioriteta u roku od osam sati, a trećeg u roku od 16 sati“, naveo je Stojisavljević.

Na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije tokom dana očekuje se stvaranje i povećanje snežnog pokrivača visine preko 10 centimetara u toku 12 sati, a u brdsko-planinskim predelima i više.

U Beogradu je bilo problema u javnom prevozu, a najlošija situacija je na Zvezdari, u Čingrijinoj ulici, kao i na Banovom brdu, u Ulici Blagoja Parovića, gde je ekipa „Beograd puta“ na terenu i normalizuje saobraćaj.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za RTS da je proglašen četvrti stepen angažovanja zbog snega, zbog čega će na ulicama prestonice biti 90 kamiona.

IZVEŠTAJ AUTO-MOTO SAVEZA SRBIJE

Zbog snega znatno usporen saobraćaj očekuje vozače na Obilaznici oko Beograda, kao i na Ibarskoj magistrali, kod Lipovačke šume, saopštio je AMSS.

Sneg koji trenutno pada u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, a koji se u toku popodneva očekuje i u ostalim krajevima Srbije uslovljava otežano odvijanje saobraćaja i zahteva obaveznu upotrebu zimske opreme.

Pojedini planinski putevi su prekriveni snegom zbog čega će, pored zimskih guma, vozačima biti obavezna i upotreba lanaca.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP „Putevi Srbije“ na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Prema poslednjim podacima Uprave granične policije RS, na putničkim terminailma naših GP nema dužih zadržavanja od pola sata.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima.

Vreme zadržavanja na graničnim prelazima je relativno i često promenljivo.

PUNE RUKE POSLA ZA LEKARE

Lekari Hitne pomoći od jutros zbog snega imaju pune ruke posla, povećan je za 30 odsto broj poziva sa javnih mesta zbog padova na ulici i lomova kostiju.

U Hitnoj pomoći kažu da očekuju još više poziva. „Za sada stižemo sve pacijente da zbrinemo. Problem nam predstavlja to što su očišćene samo glavne ulice, ali nisu sporedne, pa se teže dolazi do pacijenata“, pojašnjavaju u Hitnoj za Tanjug.

Najviše je pacijenata sa prelomima ruku i nogu.

Naglo zahlađenje ne odgovara ni hroničnim bolesnicima – astmatičarima i pacijentima s povišenim krvnim pritiskom.

Najugroženiji su kardiovaskularni bolesnici koji ionako imaju oslabljenu cirkulaciju, a hladnoća dodatno sužava krvne sudove što dovodi do dodatnog povećanja krvnog pritiska.

LEDENI DANI DO UTORKA

Do utorka, 8. januara, u većini mesta u Srbiji očekuju se ledeni dani, ujutru sa slabim i umerenim mrazom i najvišom dnevnom temperaturom oko ili ispod nula stepeni, saopštio je RHMZ.

Do ponedeljka, 7. januara, očekuje se povremeno sneg uz stvaranje i povećanje snežnog pokrivača.

Više snega očekuje se u zapadnim i jugozapadnim krajevima Srbije, a u planinskim predelima povremeno pojava vejavice, snega i jakog vetra, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

(RTS)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close