ŽANKI U ČAST: Predstava „Pogledi“ otvara festival

U Domu kulture u Rabrovu, rodnom mestu čuvene glumice Žanke Stokić (1888-1947), od 1. do 4. novembra održavaju se Pozorišne svečanosti “Žanki u čast”, sedamnaeste po redu.

Plakat Pozorišnih svečanosti “Žanki u čast” autor plakata Centar za kulturu Kučevo

Manifestaciju će otvoriti predstava “Pogledi“ Gorana Milenkovića, rađena u produkciji „Artepunkta“ iz Beograda, u kojoj nastupaju Katarina Radivojević, Jelena Gavrilović i Nada Macanković.

Naredne večeri na programu je predstava “Istočni anđeo” Ljiljane Lašić, produkcija „Scena“ Beograd i teatar „Kart blanš“ Zemun, u kojoj uloge tumaće Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Lašić i Stevan Piale. Na programu 3. novembra biće predstava “Pošteni provalnik“ Daria Foa, u kojoj nastupaju glumci pozorišta „Boško Buha“: Aleksandar Radojičić, Katarina Marković, Viktor Savić.

Završne večeri publika će videti predstavu „Indigo“ Duška Premovića i glumce „Zvezdara teatra“ i „Smart studija“: Danicu Maksimović, Mariju Vicković i Branislava Lečića, koji je i reditelj ove predstave. U pratećem programu održaće se izložba „Velikani srpskog pozorišta“ i promocija romana „Prelest“ autora Filipa Grbića.

Smotru u Rabrovu organizuje Udruženje građana “Žanka Stokić”, u čast najpoznatije glumice u Srbiji između dva svetska rata. Kao član BDP-a, istakla se tumačenjem likova iz Nušićevih komedija, naročito “gospođe ministarke”, iz istoimene predstave. U znak sećanja na nju, 2003. godine grad Požarevac i “Večernje novosti” ustanovili su nagradu “Žanka Stokić”, koju su do sada dobile neke od naših najpoznatijih glumica.

Osim po glumačkoj karijeri, Žanka je upamćena i kao žrtva nove vlasti nakon Drugog svetskog rata, kad je osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti, jer je učestvovala u nemačkim radio-programima. Umesto države ili pozorišta, nadgrobni spomenik na groblju u Topčideru podigla je njena služavka Magda.

(Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker