PLANOVI OPŠTINE ŽABARI: Infrastruktura i investitori prioritet (FOTO)

Dok intenzivno rade na oživljavanju privrede, opštinski čelnici uređuju škole i pomažu poljoprivrednike, roditelje i đake

Od početka mandata 2016.godine, rukovodstvo opštine Žabari, uz pomoć Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava, najveću pažnju poklanja realizaciji infrastrukturnih projekata, kako bi svim građanima omogućilo što bolje uslove za život.

Predsednik opštine Žabari Jovan Lukić

Za kratko vreme urađeno je mnogo, a najveća pažnja je posvećena sanaciji i adaptaciji školskih i zdravstvenih objekata. Započeta je izgradnja fiskulturne sale u matičnoj školi u Žabarima, a postepeno se radi i na sanaciji i adaptaciji svih dotrajalih školskih objekata na teritoriji opštine.

– U cilju poboljšanja  kvaliteta zdravstvene zaštite, radi se na sanaciji i adaptaciji dotrajalih zdravstvenih objekata i na opremanju i nabavljanju neophodnih aparata i materijala. U proteklom periodu nabavljena su i dva sanitetska vozila za potrebe Doma zdravlja. U oblasti socijalne zaštite potpisan je ugovor između opštine i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za renoviranje zgrade Centra za socijalni rad u vrednosti od 150.000 evra – rekao je Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari.

Rekonstruisana OŠ u Žabarima

Od početka ove godine iz budžeta je izdvojeno 6 miliona dinara za revitalizaciju atarskih puteva, urađen je put Tićevac-Vrbnica u dužini od 530 metara, a obavljeni su i radovi na uređenju saobraćajnice u okviru postojeće regulacije ulica u naselju Točka, vredni 4,5 miliona. Izrađena je i projektno-tehnička domuntacija i izdvojena su sredstva i za asfaltiranje još 15 ulica u 8 naselja. U saradnji sa opštinom Petrovac, asfaltirana je deonica puta koja povezuje ove dve opštine na putu Aleksandrovac-Mirijevo-Orljevo.

– Problem nezaposlenosti je jedan od ključnih problema opštine Žabari. Zbog toga smo u stalnim pregovorima sa potencijalnim investotirima. Mogu da kažem da smo veoma blizu realizacije dogovora i dolaska jedne ruske firme na teritoriju naše opštine, ali o tome je najbolje pričati kada određeni dogovori budu konačni – rekao je Lukić.

Sportska hala u izgradnji pri OŠ u Žabarima

Opština Žabari pomaže poljoprivrednike, pa je tako izdvojila 6,6 miliona dinara za njihovo subvencionisanje u 2017. godini. Takođe, davala je i podsticaje za regrese, investicije u fizičku imovinu gazdinstava i organsku proizvodnju. Tokom 2017. godine organozovana su i razna predavanja u cilju edukacije poljoprivrednika, što se nastavlja i ove godine. Po prvi put izdate su parcele u državnoj svojini na dugogodišnji zakup od 30 i 40 godina čime su stvoreni uslovi za zapošljavanje određenog broja stalnih i sezonskih radnika.

– U ovoj godini imali smo odličnu saradnju sa Vladom Srbije i njenim ministarstvima. Posebno bih izdvojio Kancelariju za javna ulaganja, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo privrede, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, boračka i socijalna pitanja. Sa njima smo imali izuzetnu saradnju na realizaciji projekata – kaže Lukić.

Rekonstrukcija zdravstvene stanice u Vlaškom Dolu

Opština Žabari posebnu pažnju usmerava na decu. Za svako rođeno dete isplaćuje se 15.000 dinara, a svi učenici od 1. do 4. razreda na teritoriji opštine imaju besplatnu užinu. Obezbeđen je besplatan prevoz za sve osnovce i srednjoškolce koji putuju u Svilajnac, Veliku Planu i Požarevac. Obezebeđeni su i prigodni pokloni za sve prvake, odlične učenike, nosioce vukovih diploma, đake generacije i sve učenike koji su nagrađeni na školskim takmičenjima.

Obezbeđena je i materijalna pomoć porodicama učenika i studenata, pa je tako za 43 studenta izdvojeno 2.100.000 dinara. Opština pomaže i starijim sugrađanima. Sprovođenje usluge “Pomoć u kući” odlukom SO Žabari, povereno je Centru za socijalni rad, gde je oformljena posebna organizaciona jedinica za sprovođenje ove usluge. Povećan je i budžet od strane opštine za materijalna davanja građanima.

IZBEGLICE

Zahvaljujući komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice – predstavništvo za Srbiju i donatorima NVO Božur, Vizija i CRS (Katolička služba pomoći), u okviru Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje izbeglih lica realizovani su  podprojekti ukupne vrednosti 22 miliona dinara i 455.000 evra.

VODOSNABDEVANJE

– Najveći, decenijski problem u vodosnabdevanju na području opštine bio je u naselju Aleksandrovac. On je trenutno u fazi rešavanja, u toku su radovi na rekonstrukciji glavnog cevovoda od centra naselja ka Oreovici, tako da se nadamo da će ovim projektom biti konačno rešen problem snabdevanja građana vodom u ovom naselju – kaže Lukić.

KULTURA

Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“, Narodna biblioteka „Prof.dr Aleksandar Ivić“ i Turistička organizacija, u saradnji sa KUD-ovima, organizuju brojne manifestacije: „Četereško prelo“ u Četerežu, „ Dani Vojislava Ilića“ i „Oreovačka šetnja“ u Oreovici, „Spasovdanski sabor“ u Žabarima, „Petrovdanski sabor“ u Viteževu, „Troički sabor“  u Vlaškom Dolu, „Igraj pevaj Srbijo“ u Porodinu, „Pantelejmonski dani“ u Aleksandrovcu, „Ilindanski sabor“ i „Smotra folklornih ansambala sela Srbije“ u Simićevu.

JAVNI SEKTOR 

Od javnih preduzeća u opštini  Žabari postoji JKP „Komunalac“ Žabari koje je zaduženo za vodosnabdevanje, a od ustanova tu su Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“, Narodna biblioteka „Prof.dr Aleksandar Ivić“ i Turistička organizacija opštine Žabari.

M. Veljković 

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close