EPILOG ZLOČINA U ŠAPINU: Za ubistvo komšije predloženo obavezno lečenje

Više javno tužilaštvo u Požarevcu dostavilo je predlog Višem sudu, da se Mlađanu Vesiću (42) iz Šapina izrekne mera obaveznog lečenja u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa, zbog ubistva Staniše Markovića (68), takođe iz Šapina.

U predlogu koji je dostavio zamenik višeg tužioca Dragan Petrović, navedeno je da je optuženi za vreme izvršenja ubistva bio neuračunljiv i da je ozbiljno duševno bolestan, što je utvrđeno veštačenjem. Zbog toga je delo za koje se teretio – teško ubistvo, za koje sledi kazna od 10 do 40 godina zatvora, preinačeno u ubistvo. Očekuje se da Viši sud prihvati ovaj predlog, posle čega će optuženi biti sproveden na lečenje.

Ovo ubistvo dogodilo se u noći između 23. i 24. oktobra ove godine, oko dva sata ujutru. Tada je Mlađan došao u Stanišino dvorište i počeo da mu lomi stakla na kući. Staniša je tada nazvao policiju, koja je odmah krenula na lice mesta. Međutim, on je već izašao iz kuće, gde ga je Mlađan više puta udario motkom, a onda ugušio. Tada je stigla i policija, ali za njega je već bilo kasno.

Mlađana je policija pronašla na desetak metara od kuće, sa drvenom motkom u ruci i u konfuznom stanju. Inače, Mlađan je Stanišu i ranije tukao, a već je i odgovarao zbog više nasilničkih dela. On se do sada više puta lečio u Kovinu i Požarevcu, jer je imao mentalne probleme.

Mlađan i Siniša živeli su sami, u istoj ulici u selu. Pokojni Siniša živeo je od socijalne pomoći i bio je teško bolestan, od karcionoma, zbog čega je i operisan. Mlađan je umislio da Siniša hoće da mu naudi, kao i mnogi drugi u selu, pa se zbog toga odlučio na napad. Prilikom saslušanja pred tužiocem, u prisustvu advokata po službenoj dužnosti, on je priznao delo, ali je rekao da je samo hteo da zaplaši Stanišu, ali ne i da ga ubije.

NEZGODNA NARAV

Meštani su rekli da je Mlađan nekad bio dobar majstor, bavio se zidarsko-fasaderskim poslom. Međutim, bio je psihički bolestan i sklon alkoholu, pa je imao nezgodnu narav.

EFIKASNO VIŠE TUŽILAŠTVO

Više javno tužilaštvo u Požarevcu za samo dva i po meseca procesuiralo je čak pet ubistava. Od toga, dva su bila teška, u Knežici i Mišljenovcu, jedno je bilo „obično“ – u Češljevoj Bari, a dva teška, u Šapinu i Kočetinu,, prekvalifikovana su u ubistvo, jer su počinioci bili neuračunljivi. Zbog ovakvih rezultata rada, požarevačko Više javno tužilaštvo je jedno od najboljih, ako ne i najbolje u Srbiji.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker