POVERENIK SINDIKATA: Za rođendan kao poklon od rukovodstva Georada dobio otkaz (FOTO)

Poverenik sindikata ASNS u „Georadu“ Jovica Milovanović, tvrdi da je dobio otkaz samo zato što direktor Miodrag Stepanović želi da spreči svako sindikalno delovanje.

Jovica Milovanović

Jovica Milovanović, glavni poverenik sindikata ASNS u privrednom društvu „Georad“, 24. decembra prošle godine, na svoj rođendan dobio je otkaz, posle podnošenja krivične prijave protiv direktora Miodraga Stepanovića i medijskog nastupa u lokalnim i centralnim medijima gde je izneo maleverzacije rukovodstva „Georada“ na čelu sa direktorom Stepanovićem. On tvrdi da je otkaz dobio nezakonito, samo zbog toga što se borio za prava radnika i što je tražio plaćanje smenskog rada. Jovica je u „Georadu“ od 2006. godine, a otkaz je dobio na radnom mestu pomoćnog radnika dubinskog odvodnjavanja.

– Eto kakva mi je sudbina. Na dan mog rođendana kao rođendanski poklon od strane poslovodstva firme i direktora Stepanovića u kojoj sam proveo punih 12 godina dobio sam otkaz uz nebulozno obrazloženje zbog toga što sam zloupotrebio naplatu putnih troškova -, jada se otpušteni sindikalac Milovanović.

U obrazloženju rešenja o otkazu stoji da je Jovica od jula 2018. godine zloupotrebio pravo na putne troškove, jer je prijavio da živi u Dubravici, a utvrđeno je da su to lažni podaci. „Optužbe protiv mene su lažne, jer ja godinama živim u Dubravici, deca su mi tamo prijavljena, ja tamo uvek glasam i primam poštu. Stan u Požrevcu kupila je moja žena na kredit gde deca borave dok idu u školu, a mi povremeno dolazimo u stan kako bi ga sredili. Mi u njemu ne živimo kako je direktor Stepanović u rešenju o mom otkazu naveo. Ovo spinovanje i dobijanje otkaza je odmazda direktora prema meni, pošto sam kao poverenik ASNS sindikata podneo zahtev direktoru da se radnicima „Georada“ plati smenski rad, što je on odbio“, tvrdi Jovica.

Pre dobijanja otkaza, Jovica je Osnovnom javnom tužilaštvu prošlog septembra podneo krivičnu prijavu protiv direktora Stepanovića za zloupotrebu službenog položaja, ali odgovora još nema. U prijavi je naveo da mu je direktor 24. maja prošle godine, na osnovu isfabrikovanih izjava četvorice radnika da ih je primoravao da se učlane u ASNS, dao upozorenje pred otkaz. Iako je Jovica negirao ove optužbe, direktor ga je kaznio tromesečnim smanjenjem plate od 20 odsto, a u decembru i otkazom.

Jovica u krivičnoj prijavi navodi i da mu se javio jedan od ucenjenih radnika, Daniel Savić, mučen grižom savesti jer mu je naudio i da je posle toga sačinio izjavu u kojoj priznaje da ga je lažno optužio, pod pritiskom direktora.

„Stepanović ne podnosi sindikat, pa progoni sindikalce. Neke je i uspeo da iščlani, ali ih je ostalo dovoljno da bi ASNS bio reprezentativan“, kaže Jovica. On je apelovao na sve nadležne organe da rukovodstvu „Georada“ stanu na put i da ih spreče u njihovoj daljoj samovolji. Ujedno obratio se inspekciji rada i podneo tužbu, ali mu se do sada niko nije obratio, niti je bilo ko pokrenuo bilo kakav postupak o ovom slučaju.

PENZIONER

„Stepanović je dao otkaz svom prethodnom zameniku, Vladislavu Marinkoviću, koji ga je zbog toga tužio. Onda je na njegovo mesto doveo bivšeg direktora, penzionera Acu Miloševića, i njih dvojica sada sprovode svoju samovolju“, tvrdi Jovica.

GODIŠNJI ODMOR

Jovica kaže da ga je direktor namerno degradirao premeštajem na niže radno mesto. Takođe, odbio je da mu odobri godišnji odmor, iako je Jovica hteo da ga iskoristi za lečenje. Tvrdi da je Stepanović znao da je bolestan, jer je to proveravao, ali da mu, i pored toga, odmor nije odobrio, već mu je dao otkaz.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker