Vučić 12. juna u Vašingtonu potpisuje priznanje nezavisnosti Kosova i podnosi ostavku na mestu predsednika Srbije

EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o priznanju nezavisnosti Kosova od strane Beograda koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“ (Frankfurter Rundschau).

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da Srbija potpiše sporazum o priznanju nezavisnosti Kosova i normlizaiju odnosa, ali i opasnost s tim povezane promene granica na Balkanu. Sporazum bi trebalo da potpišu predsednici Vučić i Tači.

Prema pisanju lista, ideja podele Kosova je stara, ali je za Zapad doskora promena granica bila neprihvatljiva, pošto bi se to kosilo s ustavom Kosova, planom Martija Ahtisarija, koji je u pravnom smislu iznad ustava Kosova, i zaključcima Kontakt grupe usvojenim pre početka pregovora 2006. godine.

Uz konstataciju da se to po svoj prilici u Briselu više ne čuje, u komentaru se navodi da od augusta 2018. i komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini pristaju na povlačenje etničkih granica, a da je i administracija SAD pod predsednikom Donaldom Trampom napravila zaokret od 180 stepeni.

„Nedavno je procureo dokument koji sadrži plan podele Kosova. U 17 tačaka reč je o povlačenju nove granice između Albanaca i Srba na severu Kosova i o pripajanju Kosovu nekoliko, pretežno Albancima naseljenih sela iz Srbije“, piše Frankfurter rundšau.

Prema pisanju lista, grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podeljeni među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN. Deo ideje je i da u albanskoj luci Valona bude izgrađena mornarička baza za NATO, u albanskom gradu Kučovo vazduhoplovna baza, a da autoput kroz Srbiju, takozvani koridor deset, bude stavljen pod međunarodnu zaštitu.

Mapa plana podele Kosova

„Sporazum o priznanju nezavisnosti Kosova između Srbije i Kosova trebalo bi da 12. juna u Vašingtonu potpišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači koji bi zvanično stupio na snagu šest meseci kasnije, a nakon potpisivanja priznanja Kosova i ispunjenja Vučićevog zadatka, on bi trebao da podnese ostavku na mestu predsednika Srbije“, piše dnevnik.

„Ako nešto ima u dokumentu koji je procureo, onda je rastuća zabrinutost Srba na jugu Kosova opravdana. Oni strahuju da će zauvek ostati odsečeni od Srbije“, piše list, koji citira izjavu srpske političarke s Kosova Rade Trajković da će Srbi iz enklava napustiti Kosovo, a da će srpski manastiri na Kosovu postati muzeji.

Za razliku od Rade Trajković koja poziva i Albance na Kosovu da signaliziraju da su protiv razmene teritorija po etničkim kriterijumima i da demonstriraju da je saživot moguć, za predsednika Srbje Aleksandra Vučića je „potpisivanje priznanja Kosova i podela teritorije centralni projekat, pošto se nada da će na taj način da međunarodna zajednica sa njim nastavi da sarađuje i da umesto opcije podnošenja ostavke, on ostane na vlasti“, ocenjuje nemački dnevnik.

(Tpknews.com/Dnevnik)
2 Comments

  1. Ovo je strasno. Nadam se da do ovoga nece doci. Niko nema pravo da samovoljno odstranjuje drzavne teritorije. Kosovo je deo srbije i tako treba da ostane. A amerikanci neka caruju na svojoj teritoriji a ne na tudjim. Odakle im pravo da cak sa jednog dalekog kontinenta dodju i pljackaju jedan stari i mnogo vredniji kontinent. Evropski narod bi trebao da se ujedini protiv ovih lopova koji haraju svetom i pljackaju sve sto stignu. Dokle ce vise amerikanci da svadjaju narode sirom sveta. Sta bi bilo kad bi neko doso i sirio nemire po americi…nadAm se da ce se naci neko ko ce na pravi nacin da zaustavi ovo zlo..

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close