VLADA SRBIJE ODLUČILA: Ukida se proizvodnja socijalnog hleba jer se prodaje ispod cene?

Vlada ozbiljno razmišlja o tome da se više ne produžava primena Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500”, koja važi do 31. januara, pošto se vekna hleba prodaje ispod propisane cene, kaže ministar Ljajić.

Foto: Zoran Jeftić

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio juče da se uredba ne poštuje i hleb prodaje ispod određene maksimalne cene od 46 dinara za veknu od najmanje 500 grama.

Novosadsko poslovno udruženje Žitounija, industrijski mlinovi i pekare su uputili zahtev za ukidanje pomute uredbe, a Ljajić kaže za Tanjug da je to ministarstvo u stalnom dijalogu sa svim zainteresovanim akterima i da postoji potpuni konsenzus privrede, trgovaca, proizvođača i različitih udruženja da se uredba ukine, jer ona iziskuje veće administrativne troškove i za trgovce i proizvođače.

“Prema tome, jasno je da nema ekonomskih opravdanja za održavanje uredbe. Jedini argument za njeno produženje su psihološki argumenti, jer bi to neko mogao da iskoristi da pokrene kampanju – evo sad će cene hleba skočiti pošto je ukinuta poslednja uredba koja postoji. To se neće dogoditi jer i danas imate u prodavnicama hleb po nižoj ceni od propisanih 46 dinara za hleb “sava” od brašna tip “500”, istakao je Lajić.

Načeo je da će, ipak, imati još jedan krug razgovora o tome, ali da su vrlo blizu odluci da se ta uredba ne produžava.

“S tim, što bi ostavili mogućnost da ukoliko dođe do bilo kakvih značajnijih cenovnih ili bilo kakvih drugih poremećaja na tržištu, da tu uredbu vratimo”.

Lajić je poručio da nema razloga za strah ako uredba bude ukinuta i da će u slučaju bilo kakvih incidenata u smislu poremećaja na tržištu ministarstvo biti spremno da je vrati.

“Tako da ozbiljno razmišljamo da je više ne produžavamo. To bi bila poslednja uredba kojom mi ograničavamo cenu bilo kog proizvoda”, dodao je Ljajić.

Vlada Srbije je još 2010. godine propisala maksimalnu maloprodajnu cenu vekne belog hleba, kao meru zaštite socijalnog standarda stanovništva koja se, od tada, produžava na svakih šest meseci.

U Žitouniji kažu da je u vreme donošenja uredbe zaista pretila opasnost da maloprodajna cena osnovnog tipa hleba bude veća od propisanih 46 dinara.

Međutim, ukoliko se ukine, odnosno ne produži uredba, prestaće da važi i obaveza pekara da najmanje 40 odsto svog hleba koji proizvedu bude po najmanjoj, tj. “socijalnoj” ceni.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker