VEROVALI ILI NE: I Vučić je Vlah?!

Svoje otkriće Pašić je objavio u brojnim bošnjačkim ekstremističkim medijima, koji navode da je ovaj naučnik uspeo da dokaže da čak i premijer Aleksandar Vučić nema pojma o svom pravom, “vlaškom poreklu”.

– Izvorno etničko poreklo Vlaha je romano-vlaško i arbanaško. Bili su ravnopravan deo proizvodne klase u doba bosanske kraljevine. Kako pravoslavlja nije bilo u Bosni do dolaska Osmanlija, današnji pravoslavci alias današnji Srbi, isključivo su vlaškog porekla. Jasno je da današnji Srbi nisu istorijski narod ove zemlje. Premijer Aleksandar Vučić starinom potiče iz sela Čipuljići kod Bugojna. To je vlaško selo nekadašnjih kalajdžija – tvrdi Pašić.

pesic-ibrahim

Ibrahim Pašić / Foto: promo

On otkriva da je za navodno konvertitstvo Vlaha u Srbe u BiH kriva “velikosrpska politika i Pravoslavna crkva, a da je konačni rezultat ove vekovne zavere stvaranje Republike Srpske”.

Komentarišući ove navode, Jovica Krtinić, predsednik Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”, za naš list kaže da oni nemaju nikave veze sa istinom, kao i da su izneti u političke svrhe.

jovica-krtinic

Jovica Krtinić / Foto: promo

– Veoma je jasno da je reč o nečemu što je čisto politikanstvo i o nečemu što smo imali priliku da slušamo mnogo puta do sada, ne samo od njega nego unazad 100 godina. Pokušava se dokazati da Srbi nikad nisu živeli na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske, već da su to bili neki Vlasi, koje je propaganda Pravoslavne crkve prevela, odnosno posrbila. Činjenica je da postoje brojni tragovi o srpskom prisustvu u tim krajevima, a postoje i savremene metode kojima se može utvrditi ko je kojeg porekla pomoću raznih analiza. Tako da, može da se priča šta god, ali ono što je neosporno je lako dokazivo – kazao je Krtinić za “Alo!“.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Vlasi? Pa ja nikad nisam cuo da vucic prica vlaski i daje neko iz stog mesta daje vlah,danas svako zna progovoriti neku rec..a bas bi voleo da cujem da neko prica vlaski iz stog kraja jer primexuje se ko kako govori…tako da batalite politiku i lazete samo palite narod kako bi vlasi glasali za vucica koj je covek upropastio drzavu unistio je..ne priznaje svoje delo…sramota je.ko kako laze..

  2. Glavni grad vlaške je bio Trgovište. Kao i Raške ali bošnjaci ne razumeju pitanje vlaškog identiteta i mešaju ga sa morovlasima koji su arapskog porekla. Donekle i razumem da bošnjaci pičaju o poreklu bosne ali ne ako to rade kroz islamske dokumente koji nemaju kontinuitet. Tako da molim lepo, vlaški narod je bio hrišćanski projekat ne islamski.

    Šta kažu haplogrupe? to su prilično egzaktne stvari za tumačenje i definisanje. Bez previše nagađanja

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker