KONKURS “GRADOVI U FOKUSU 2020”: Velikom Gradištu tri miliona za Galeriju

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2020“ podržana su 22 projekta u ukupnom iznosu od 83,4 miliona dinara a među njima je i opština Veliko Gradište koja je za svoj projekat dobila tri miliona dinara kao stimulans za adaptaciju dela muzejskog prostora namenjenog Gradskoj galeriji.

Foto: Wikipedia

Inače, Veliko Gradište je poznato kao mesto sa najvećim brojem akademskih likovnih umetnika u Srbiji prema broju stanovnika u Srbiji. Ovde se često održavaju međunarodne likovne kolonije i izložbe koje, međutim, nisu imale adekvatan prostor za predstavljanje umetničkih dela.

Pored Velikog Gradišta, sredstva Ministarstva su dobili i Bojnik, Vranje, Aleksandrovac, Negotin, Prokuplje, Kladovo, Priboj, Kanjiža, Knić, Crna Trava, Doljevac, Lebane, Ljubovija, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Smederevska Palanka, Vladičin Han, Surdulica, Sombor, Rača i opština Rekovac koja je ujedno dobila i najviše novca po konkursu.

Ove godine na konkurs je stiglo 60 prijava iz isto toliko jedinica lokalne samouprave, od čega je 26 prijava bilo iz gradova i opština čiji projekti su već podržani na prethodnim konkursima, što je novina u odnosu na konkurse ranijih godina.

Na dosada održanih pet konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ukupno više od 650 miliona dinara za 70 projekata, čime je u značajnoj meri povećan kapacitet lokalnih samouprava u oblasti kulture i dat veliki impuls decentralizaciji i demetropolizaciji kulturnog života u Srbiji.

(Tpknews.com/Danas)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close