USVOJEN ZAKON O PRESAĐIVANJU ORGANA: Svi ćemo biti donori organa osim onih ko se tome usprotivi!

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o presađivanju ljudskih organa i Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima.

Foto: Fonet

Zakon o presađivanju ljudskih organa kojim će se sistemski rešiti oblasti doniranje organa, a ključna novina je što se pojednostavljuje postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor.

DONIRANJE ORGANA

Međutim, donor neće biti onaj ko se tome usprotivi tokom života, odnosno ako se tome nije izričito usprotivio neko od članova porodice.

Ukoliko neko ne želi da bude donor, to treba da prijavi usmeno ili pismeno Upravi za biomedicinu, koja je nadležna za sprovođenje zakona.

Osnovni razlog za donošenje zakona je povećanje donacije organa, povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanenje liste čekanja.

Zakonom se detaljno definišu uslovi za donatorstvo u koje spadaju poslovi darivanja, dobijanja, testiranja, obrade, očuvanja, skladištenja, distribucije i primene ljudskih ćelija i tkiva od živog ili od umrlog.

Zakon predviđa i precizno definisanje zdravstvenih institucija i to tako da postoje ustanova za obavljanje poslova presađivanja organa i bolnica za darivanje organa.

Doneće se nacionalni program presađivanja organa jedinstven na teritoriji Srbije, sa jasnim procedurama i postupcima, uz jedinstven informacioni sistem, a nadzor nad sprovođenje zakona će biti u nadležnosti Uprave za biomedicinu.

BANKE LJUDSKIH TKIVA

Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima definiše koje zdravstvene ustanove mogu podneti zahtev za obavljanje poslova u toj oblasti, kao i uslove koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju.

Taj novi Zakon je propisao pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i uspostavljanje informacionog sistema u pomenutoj oblasti.

Jedna od novina je pojednostavljivanje postupka davanja pristanka za primenu ljudskih tkiva, izbegavajući nepotrebe finansijske troškove uvođenjem zabrane o darivanju.

Zakon je pružio mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani u pismenom ili usmenom obliku darivanje svojih tkiva, kao i mogućnost članova porodice da to učini u trenutku smrti ukoliko se umrlo lice nije za života izjasnilo u vezi sa tim.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker