USKORO LAKŠI TRANSPORT: U jeku intenzivna izgradnja pristaništa u Kostolcu

Izgradnja pristaništa Kostolac u kanalu kraj ovdašnjih elektrana je veoma intenzivna i napreduje planiranim tempom.

Screenshot

Radove izvodi Konzorcijum koga čine beogradske firme Akvamont servis i Hidrotehnika hidroenergetika, zatim Južna Bačka iz Novoga Sada i Tomi trejd iz Smedereva.

Akvamont je zadužen za obalne strukture, za obalne rekonstrukcije, podvodni iskop i radove koji su vezani za kejske konstrukcije. Hidrotehnika radi na kopnu – zgrade, puteve i za saobraćajnice. Južna Bačka zadužena je za elektro radove, dok je Tomi trejd podrška za mehanizaciju, bravarske radove i čeličarske radove. Na pristaništu Kostolac sada se rade obaloutvrde, kej 1, kao i kej 2 koji se nalazi na drugoj strani obale, blizu Termoelektrane Kostolac A. Prema planu aktivnosti najpre će se graditi objekti na vodi, a nakon toga će se zidati i objekti na obali. Pristaništa je višenamenskog karaktera. Koristiće se za prevoz rastresitog i praškastog materijala kao i za istovar krupnijih gabaritnih tereta.

Prilikom projektovanja pristaništa vodilo se računa o ekološkim standardima. Studija o zaštiti životne sredine, koja je urađena, obuhvatila je potpunu zaštitu prirodnog mrestilišta Šugavica, zaštitu ptica koje žive na području ovog mrestilišta, kao i ptica koje preleću preko naših krajeva pri selidbi. Samo pristanište nije direktno u funkciji ekologije. Međutim, na keju 2 nalaziće se postrojenje za utovar pepela iz TE Kostolac A, kao i Postrojenje za utovar gipsa, koji će biti dopreman iz Termoelektrane Kostolac B. Suvi pepeo, koji se preuzima iz dva silosa u TE Kostolac A, pneumatski će se transportovati od lokacije do pristaništa, pretovarivati u pristaništu i otprema plovilima preko reke. Na godišnjem nivou se planira otpremanje 157 hiljada tona suvog pepela. Gips koji nastaje kao nusproizvod Sistema za odsumporavanje u TE Kostolac B, a predviđa se količina od 105 hiljada tona godišnje, transportovaće se od lokacije TE Kostolac B do pristaništa vozilima drumskog transporta, pretovarivati i otpremati plovilima preko reke. Na taj način smanjićemo količine pepela i gipsa na našim deponijama, što će dodatno poboljšati uslove u životnoj sredini Kostolca i okoline. Na pristaništu će biti pretovarivarivano i 50 hiljada tona opreme godišnje za TE Kostolac, kao i komadni – generalni teret, koji se doprema rekom, a dalje će se otpremati drumskim transportnim sredstvima do predviđene lokacije.

Trenutno se radi na pobijanju talpi i šipova, na betoniranju šipova i podvodnom iskopu. Takođe se vrše pripreme za dalje betoniranje grede, za nasipanje materijala, kao i radovi koji se ne vide na gradilištu, a odnose se na pripremu i proizvodnju mašinske opreme. U narednom periodu sledi utezanje prenapregnutih kablova i ploče platoa, a radiće se na izgradnji saobraćajnica i izvoditi drugi radovi na kopnu.

Vrednost radova na izgradnji Pristaništa Kostolac je 15.860.000 dolara i oni su sastavni deo realizacije jednog od pet projekata prve faze kineskog kreditnog aranžmana. Planirani rok za završetak ovog projekta je početak proleća 2018. godine.

TPKNEWS/Danas

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker