UREĐUJE SE 6.800 KVADRATA: Počela druga faza radova na požarevačkoj bolnici

U Opštoj bolnici u Požarevcu počela je druga faza radova na adaptaciji i opremanju tri sprata nove bolničke zgrade, u koju će se uložiti pet miliona evra.

Ova sredstva obezbeđena su u okviru IPA projekta “Rumunsko-srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu”. Po završetku radova na 6.800 kvadrata, dobiće se centralni operativni blok sa intenzivnom negom i stacionarni deo odeljenja hirurgije, urologije i ginekologije sa akušerstvom.

Osim opremanja tri sprata, projekat predviđa i osnivanje Regionalnog centra za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti, sa ciljem unapređenja dijagnostike i lečenja malignih tumora. Na kraju projekta 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti. Takođe, biće uspostavljeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti.

U novoj bolničkoj zgradi, čija je površina oko 9.000 kvadrata, suteren i prizemlje opremljeni su 2015. godine, u sklopu prekograničnog projekta “Zdravlje bez granica”, koji je Evropska unija finansirala sa 2,17 miliona evra. U prizemlje su iz stare zgrade preseljeni poliklinički deo sa sedam hirurških ambulanti, šest ginekološko-akušerskih, dve ortopedske, hirurški sektor sa reanimacijom i opservacijom i laboratorija, dok je patologija zauzela suterenski deo.

Nova bolnička zgrada u Požarevcu počela je da se zida 1998. godine, kao buduće porodilište za ceo Braničevski okrug. Međutim, 2000. godine gradnja je stala zbog besparice, da bi se 10 godina kasnije odlučilo da se ona iskoristi za novu bolnicu. U staroj zgradi Opšte bolnice planira se rekonstrukcija i opremanje i starih bolničkih objekata, koji decenijama nisu renovirani.

(Tpknews.com/Novosti)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close