HAJKA NA VUKA: Udruženje za zaštitu i proučavanje ptica Srbije negoduje zbog lovačke akcije u opštini Golubac

Ima ili nema hajke na vuka. Prema mišljenju udruženja za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, JP nacionalni park “Đerdap” treba da brine o vukovima na svom području, a ne da organizuje lov.

Foto: Privatna arhiva

Turistička organizacija opštine Golubac već šesnaest godina organizuje lovačku akciju “Susret sa vukom” na području Nacionalnog parka “Đerdap”. Ove godine Udruženje za zaštitu i proučavanje ptica Srbije negodovalo je zbog takve lovačke akcije.

“Umesto da se Nacionalni park hvali time da na svom staništu ima vuka, oni upravo suprotno rade na tome da tog vuka tu ne bude”, ističe Slobodan Knežević iz Udruženja za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U Nacionalnom parku tvrde da nisu organizatori turističke manifestacije “Susret sa vukom”, koja je najavljena za 15. februar.

“Mi procenjujemo da imamo između 30 i 40 vukova, tačnije procenili smo 36 jedinki godišnjim planom, a optimalna brojnost bi bila 18 jedinki. Sve preko optimalne brojnosti vuka negativno utiče na ostale gajene vrste divljači”, objašnjava dr Goran Žikić, veterinar u Nacionalnom parku “Đerdap”.

Izvršni direktor Nacionalnog parka “Đerdap” Nenad Radaković kaže da svakodnevne inspekcijske kontrole potvrđuju da se sve radi u zakonskim okvirima.

“Učestvujemo u brojnim međunarodnim projektima, koji se takođe tiču zaštite i ovih vrsta divljači koje se pominju”, napominje Radaković.

Hajke na vuka nema – tvrde i lovci koji učestvuju u turističkoj manifestaciji “Susret sa vukom”.

Za šesnaest godina koliko se ova manifestacija održava, na području Nacionalnog parka “Đerdap” nije odstreljen nijedan vuk.

“To je samo jedno druženje radi šetnje šumom i od takog lova nema ništa”, ističe Miloš Đurić iz lovačkog udruženja “Đerdap”.

Lov na vuka zabranjen je u Vojvodini, ali je u ostatku Srbije dozvoljen prema unapred predviđenom planu.

(RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker