KAD SE VLASI SLOŽE: Udruženi za obnovu svoga sela na veselju u Beču!

Meštani sela Rudne Glave, najvećeg sela u opštini Majdanpek, koji žive i rade u Beču održali su prvi put svoje veče.

Foto: Facebook

Rešili su da se okupe i van rodnog kraja uz dobru muziku i specijalitete jednog od najstarijih bečkih restorana u centru grada.

Supruga vlasnika restorana Hofmajster je Svetlana rodom iz Rudne Glave, zbog čega je i pala odluka da prvo okupljanje bude baš u tom lokalu.

Oko 90 Rudnoglavaca i prijatelja se okupilo na druženju koje su organizovali Dragoljub Blagojević i Saša Božinović, a prisutne je zabavljao orkestar Daca i Mrle koji je za ovu priliku doputovao iz Rudne Glave.

– Ovo je početak organizovanja meštana Rudne Glave u Beču. Želimo da ovo okupljanje postane tradicija, pri čemu ćemo pokrenuti širu akciju za prikupljanje sredstava koja će biti namenjena za obnovu sela – objasnio je Božinović.

I druga sela, pre svega iz okoline Negotina, imaju veliki broj građana koji žive u Beču, pa već godinama organizuju slična okupljanja, a sa prikupljenim novcem je dosta obnovljeno u rodnoj grudi.

Na taj način i meštani Rudne Glave žele da pomognu rodnom selu, ali i da se ujedno, na ovim manifestacijama, druže, jer tokom godine je malo vremena za viđanja.

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

Rudna Glava ima oko 3.000 stanovnika i najveće je selo na teritoriji opštine Majdanpek. Mesto je pod zaštitom
države kao arheološko nalazište od velikog značaja, pošto se u njemu nalazi najstariji rudnik u istoriji čovečanstva, koje datira još iz kamenog doba.

Z.M.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close