U Velikom Gradištu održana 14. „Pasuljijada“

U Velikom Gradištu održana je 14. „Pasuljijada“, tradicionalna kulinarsko-turistička manifestacija koja je pokrenuta u čast čuvene sorte pasulja „gradištanac“.

Degustacija vojničkog pasulja

Za takmičenje se prijavilo 120 ekipa, koje su sa sobom donele kotliće, pasulj i začine, dok su domaćini obezbedili drva za vatru. Kuvanje je trajalo tri sata, posle čega je žiri degustirao gurmanske uzorke i doneo odluku.

Najbolji pasulj na ovogodišnjoj „Pasuljijadi“, skuvao je Svetomir Petrović iz Velikog Gradišta. Drugo mesto zauzeo je Goran Đokić iz Vinaca, a treće Radovanče Živković iz Tribroda.

Za najveseliju ekipu proglašena je ekipa iz Kalinovčića, najuređeniji štand imalo je Udruženje penzionera iz Velikog Gradišta, a najoriginalniji naziv ekipa Aleksandra Živkovića, takođe iz Velikog Gradišta: „Gradištanac volim, sa rebarca suva, kad ga Trajko skuva, perfekt žiri čuva“.

Takmičarski kotlići

Osim članova žirija, gostili su se i posetioci, jer su kuvari kasarne iz Požarevca, kao i svake godine, spremili čuveni vojnički pasulj sa junećim mesom, rebrima i slaninom.

Proglašeni su i pobednici akcije za uređenje dvorišta i terasa. Najlepšu baštu ima Kristina Rače, najlepši balkon Nadica Mijatović, a najcvetniji balkon Vlastimir Simić.

U kategori najlepše zajedničko dvorište pobedili su stanari zgrade „Dubavka“, a u kategoriji najuređenija javna površina stanari zgrade kod „Komercijalne banke“.

Grnčarija

Održana je i etno izložba sa ručnim radovima i grnčarskim predmetima, a u muzičkom delu nastupili su folklorci grada domaćina i Ana Bekuta.

M.V.
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close