NOVI VELIKI POTENCIJAL: U svet ćemo leteti i sa Srebrnog jezera

Srbija trenutno ima 33 aerodroma, a za redovni međunarodni prevoz koriste se tri – “Nikola Tesla”, “Konstantin Veliki” i “Morava”.

Kako za “Novosti” kažu u Ministarstvu saobraćaja, u planu je da u budućnosti na međunarodnim letovima avioni poleću sa šest aerodroma.

Pored Beograda, Niša i Kraljeva, i iz Novog Sada, sa Srebrnog jezera i iz Užica.

Niška i kraljevačka luka su u sastavu državnog preduzeća “Aerodromi Srbije”, a u proceduri je i pripajanje aerodroma “Ponikve” Užice, “Srebrno jezero” i “Rosulje” kod Kruševca. I Borani su tražili da se osnivačka prava za aerodrom u njihovom gradu prenesu na Republiku Srbiju, pa bi do kraja godine i njihova pista trebalo da pripadne državi, pišu “Novosti”.

Očekuje se da se i za aerodrom “Čenej”, kod Novog Sada, do kraja hodine pokrene inicijativa za spajanje sa “Aerodromima Srbije”, navode u resornom ministarstvu.

Najave o ekspanziji vazdušnog saobraćaja deluju nestvarno, pa se mnogi pitaju ima li Srbija uopšte dovoljno putnika za sve ove vazdušne luke koje je počela da okuplja pod jednu “kapu”. Profesor Petar Mirosavljević, prodekan za studije Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, smatra da je potencijal za razvoj ovog vida prevoza ogroman.

“Udruživanje i predavanje nadležnosti nad aerodromima sa lokalnih zajednica na ’Aerodrome Srbije’ je dobar potez”, smatra Mirosavljević.

“Srbija treba da razvija habove (čvorišta) za jugoistočnu Evropu i da pokupi sav saobraćaj ka najznačajnijim interkontinentalnim destinacijama”, kaže on, i dodaje da treba težiti međunarodnim letovima poslovnog ili turističkog profila i uvesti elemente šopinga i zabave na putničkom terminalu.

Profesor napominje da putnicima treba ponuditi jeftine takse, što će dovesti do smanjenja ukupne tarife transporta. Na taj način bismo, kako kaže, privukli putnike iz regiona, a aerodrom bi postao samoodrživ i profitabilan.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker