U Požarevcu 40 mladih završilo obuku za zavarivače

Podelom sertifikata novim zavarivačima, u Požarevcu je u sredu održana završna konferencija petogodišnjeg projekta Ministarstva omladine i sporta čiji je cilj veće zapošljavanje mladih.

Novi zavarivači sa zvaničnicima i organizatorima obuke

Nosilac posla u srcu Braničevskog okruga je bilo udruženje nazvano “Šansa”, u partnerstvu sa požarevačkom lokalnom samoupravom i Nacionalnom službom za zapošljavanje, a – posle dvomesečne obuke – sertifikate su uručili ministar Vanja Udovičić i gradonačelnik Bane Spasović.

– Tokom pet godina realizacije ovog projekta širom Srbije, različite obuke je završilo 2.015 mladih, od kojih se 237 njih opredelilo za posao zavarivača – precizirao je ministar.

Tokom dva meseca i 200 školskih časova, obuku polaznika iz Požarevca je vodilo šest instruktora iz instituta “Goša”, licenciranog za izdavanje međunarodno priznatih sertifikata.

– Zavarivač je najtraženije zanimanje na tržištu rada, lako se dolazi do posla i u zemlji, i u inostranstvu, pa će ovdašnji poslodavci morati da podižu cenu rada, ne bi li ove mlade ljude zadržali u Srbiji – naglasio je generalni direktor “Goše” Mirko Ličina, dok je asistent projekta Vladan Bošković ukazao na to da su ovakve obuke jedan od načina rešavanja problema nezaposlenosti sa kojom se suočavaju sve zemlje iz regiona.

Bošković je rekao i da je za šestoro novih zavarivača iz Požarevca posao već obezbeđen, a za preostala 34 je ugovoren probni rad po firmama širom Srbije.

Projekat nazvan “Nova šansa za mlade” je realizovan u okviru javnog konkursa za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva ljudi na početku karijere, koji je raspisalo i finansiralo Ministarstvo omladine i sporta.

U Požarevcu je od 19. novembra prošle, do 19. februara ove godine organizovana obuka upravo za zavarivače jer je ovo zanimanje jedno od najtraženijih u industriji – posebno u mašinogradnji i energetici – a ne zahteva više stepene stručne spreme.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close