U Moskvi počela parada povodom Dana pobede nad fašizmom (VIDEO UŽIVO)

Dan pobede na fašizmom je jedan od najvažnijih praznika u Rusiji, kojim se obeležava pobeda nad nacisitičkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

U Moskvi je počela vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom. Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Najveća parada održava se u Moskvi, sa velikim maršem više rodova vojske i preleta avijacije.

Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.Kako je ranije najavljeno, u paradi na Crvenom trgu učestvuje više od 13 hiljada vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Ove godine pešadijsku kolonu čini 35 paradnih četa, sastavljenih od oficira, narednika i vojnika formacija i vojnih jedinica, studenata i kadeta vojnih škola, učenika vojnih škola, kadetskih korpusa i pripadnika ruskog pokreta „Mlada armija“, kao i predstavnici drugih bezbednosnih agencija.

DIREKTAN PRENOS IZ MOSKVE:

(Tpknews.com/Telegraf.rs)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close