U Boru, održana druga sednica Nacionalnog saveta Vlaha (VIDEO)

U Boru je održana druga sednica Nacionalnog saveta Vlaha u novom sazivu. Izabrani su članovi Izvršnog odbora i radnih tela značajnih za funkcionisanje i obavljanje najznačajnijih zadataka nacionalnog saveta.

U Boru je u nedelju, 23. decembra održana 2. sednica Nacionalnog saveta Vlaha. Sednica je održana u Svečanoj sali grada Bora i njom je predsedavao predsednik Nacionalnog saveta Novica Janošević. Osim članova Saveta sednici je prisustvovao i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji je je poželeo dobrodošlicu svim članovima i iskoristio priliku da čestita, kako je rekao, svom prijatelju Janoševiću izbor na mesto predsednika Saveta. Milikić je u daljem obraćanju istakao važnost multietničnosti u sredini kao što je grad Bor.

Na početku rada Janošević je podneo izveštaj o aktivnostima Saveta od Konstitutivne sednice do održavanja druge. Izneo je da kod nadležnih državnih organa registrovan Statut Saveta kao i sva druga neophodna akta, da je dobio Rešenje o upisu u Registar predsednika Nacionalnih manjina Srbije, da je NSV učestvovao na Sajmu nacionalnih manjina u Beogradu kao i da su ostvareni neposredni kontakti sa svim opštinama gde žive Vlasi i sa tim lokalnim samoupravama dogovrena saradnja za budući period.

U nastavku sednice od najvažnijih tačaka dnevnog reda izdvajaju se izbor Predsednika Izvršnog odbora Nacionalnog Saveta Vlaha u Republici Srbiji. Tu važnu funkciju je preuzeo dosadašnji predsednik Saveta Radiša Dragojević iz Petrovca na Mlavi. Donošenje odluka o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova odbora za Kulturu, obaveštavanje, obrazovanje i službenu upotrebu jezika i pisma. Za predsednika odbora za kulturu izabran je Milan Stanković iz Zaječara a za njegovog zamenika Danijel Čorboloković iz Bora. Za predsednika odbora za obrazovanje izabran je Miletić Mihajlović iz Petrovca a za njegovu zamenicu Rozica Dragojlović iz Kučeva. Za predsednika odbora za obaveštavanje izabran je Miloš Petrović iz Kučeva a za njegovog zamenika Novica Lapadatović iz Zaječara. Za predsednika odbora za službenu upotrebu jezika i pisma izabran je Andrija Savić iz Boljevca a za njegovu zamenicu Jadranka Grbinović iz Petrovca.

Foto: Screenshot youtube

Doneta je i odluka o formiranju dva privremena radna tela, Radno telo za saradnju sa dijasporom i radno telo za ekonomski razvoj.

Posle sednice Saveta održana je i prva sednica Izvršnog odbora.

Predsednik Saveta Janošević je ovom prilikom istakao značaj Nacionalnog saveta i poslao poruku da Nacionalni savet mora da opravda poverenje koje je dobio na predhodnim izborima. Janošević je takođe istakao da je u svom ranijem profesionalnom angažovanju obavljao više izuzetno značajnih funkcija ali da sadašnja, koja predviđa vođenje visokog državnog predstavničkog tela, zbog svoje izuzetne kompleksnosti predstavlja veliki izazov i ogromnu odgovornost.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close