U ZNAK PAŽNJE I POŠTOVANJA: Trst slavi pravoslavni Božić i Srpsku Novu godinu (VIDEO)

Odluka gradonačelnika i opštinske vlasti Trasta da produže Božić i novogodišnje praznike u znak pažnje prema srpskoj zajednici koja se nalazi u ovom gradu.

Umesto da se skinu 7. januara kao i svake godine do sada, dekoracije glavnih gradskih trgova i ulica u Trstu ove godine će ostati do 15. januara. Ovu odluku je donela opštinska vlast i gradonačelnik Trsta, Roberto Dipiazza, u znak pažnje i poštovanja prema Srpskoj zajednici koja se nalazi u ovom gradu, a koja po julijanskom kalendaru Božić slavi 7. januara a Novu godinu 14. januara.

Ovu odluku je donela opštinska vlast Trasta i gradonačelnik Roberto Dipiazza nakon razgovora sa portparolom Srpske verske zajednice, ocem Raškom Radovićem.

Na ovu donetu odluku otac Raško je rekao: “Veoma smo zadovoljni odlukom Tršćanske opštinske vlasti, a posebno odlukom gradonačelnika. To pokazuje da Trst održava svoju predivnu fizionomiju multireligijskog, multietničkog i multikulturalnog grada”, rekao je otac Raško i dodao: “Mi smo to radili u prošlosti i to radimo danas. Mislim da mnogi znaju dobre radnike, radnike i zanatlije koji predstavljaju Srbe u Trstu. Svi doprinose razvoju grada. Mi smo solidna zajednica koja ne stvara probleme. Kao religiozna kongregacija obrazujemo naše suvereniste da žive u prijateljstvu sa svojim komšijama uprkos kulturnim i verskim razlikama. Na kraju krajeva, zadatak nas hrišćana je da u svakom čoveku pronađemo ono što je dobro. Stoga se ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku. Njegov gest pokazuje da je Trst grad istinskog suživota”, zaključio je otac Raško.

Prvi čovek Trsta je ovom prilikom objavio video na svom profilu na Fejsbuku u kom je čestitao Božić Srpskoj pravoslavnoj zajednici u Trstu: “Želim Srećan Božić Srpskoj pravoslavnoj zajednici u Trstu, i zahvaljujem im se jer decenijama žive i rade u Trstu doprinoseći društvenom, kulturnom i ekonomskom rastu grada. Zbog toga odlučio sam da od ove godine božićne i novogodišnje dekoracije u Trstu, umesto da budu uklonjene kao i uvek, nakon katoličkog Bogojavljenja, nastavljaju da ulepšavaju glavne gradske trgove i ulice i za Pravoslavni Božić koji se slavi 7. januara i za Srpsku pravoslavnu Novu godinu 14. januara. Srećan Božić i srećnu Srpsku Novu godinu želim svim Srbima”, rekao je gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker