TRAMP NAPAO SIRIJU: Počeli američki udari na Siriju, Rusi zasad ne odgovaraju, Sirija se brani sama! (VIDEO)

Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikim Britanijom započele su vojnu operaciju protiv Sirije.

Foto: Tviter Arturas Kerelis

Vazdušni udari na Siriju otpočeli su kao “kazna” za navodnu upotrebu hemijskog oružja. Kako javljaju američki mediji, u Damasku se začulo šest snažnih eksplozija i nad gradom se nadvio gust dim. Svedoci sa lica mesta javljaju da je pogođen deo prestonice poznat kao Barzah, u kojem se nalaze naučni centri.

Kako je saopštio predstavnik Združenog komiteta načelnika štabova general Džozef Danford, SAD, Francuska i Velika Britanija su počele da bombardiju Siriju u 21.00 po Vašingtonu (3 sata po srednjeevropskom vremenu). On je istakao i da Rusija nije obaveštena o akciji, već da je samo po standardnoj proceduri poslato “standardno obaveštenje u vezi sa osiguranjem bezbednosti letova”.

Napad je trajao 50 minuta, a izveden je krstarećim raketama “tomahavk” sa brodova i aviona, javljaju strani mediji.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je napad kasno uveče po lokalnom vremenu. On je izjavio da je spreman da odgovori Bašara al Asada od namere da ikada više koristi hemijsko oružje.

– Naredio sam našim snagama da pokrenu precizne napade na mete za koje se veruje da predstavljaju postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja sirijskog diktatora Bašara al Asada – izjavio je Tramp.

On je uputio oštre reči Rusiji i Iranu, koji su se protivile ovoj akciji. Podsetimo, Rusija je najavila da će u slučaju napada odgovoriti i oboriti sve američke “pametne” projektile.

– Iran i Rusiju pitam sa kakvim nacijama žele da ih porede, sa ubicama nevinih muškaraca, žena i dece – rekao je Tramp.

Ovo je najveći napad SAD i njihovih saveznika na Siriju od početka rata koji u toj zemlji traje više od sedam godina.

 

PRVA REAKCIJA RUSIJE

Za napad na Siriju su odgovorne Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov u prvoj reakciji Rusije na napad SAD i saveznika na Siriju. On je obećao da to neće ostati bez posledica.

„Opravdali su se naši strahovi. Nisu čuli naša upozorenja. Realizuje se ranije planirani scenario. Opet nam prete. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posledica. Za sve su odgovorni Vašington, London i Pariz”, navodi se u saopštenju ambasade Rusije.

https://twitter.com/arturaskerelis/status/984966494776905730

Šef diplomatske misije je naveo da su „ispadi na račun Rusije nedopustivi“.

„SAD koje poseduju najveći arsenal hemisjkog oružja nemaju moralno pravo da optužuju druge zemlje”, naveo je Antonov.

SIRIJSKA ODBRANA DEJSTVUJE PROTIV AVIONA

Sirijska državna televizija javlja da protivvazdušna odbrana dejstvije protiv aviona koji učestvuju u napadu. Rojters javlja da je pogođen naučni centar u Damasku.

SAD koriste Tomahavk krstarecće rakete za napad na više meta u Siriji, izjavio je u petak američki zvaničnik za Reuters. Zvaničnik nije otkrio da li su američki ratni avioni bili uključeni u štrajkove.

Sirijska vojska saopštila da je, zasad, oborila 20 krstarećih projektila od ispaljenih 30.

Prošlog aprila američki predsjednik Donald Trump ispalio je 59 raketa Tomahavk na aerodromu Al Shairat u Siriji, kao odgovor na navodni hemijski napad u provinciji Idlib.

(Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker