TOPOLOVČANI NEMAJU VODU U 21. VEKU: Tope sneg da skuvaju supu, operu veš, istuširaju ili namire stoku

Da meštani sela Topolovnik, samo desetak kilometara udaljeni od Velikog Gradišta, žive kao u srednjem veku potvrđuje primer da pojedini od njih tope sneg i skupljaju kišnicu da bi skuvali supu, oprali veš, istuširali se i namirili stoku.

Preciznije, taj problem imaju meštani sela Topolovnik koji nemaju iskopane bunare ili moguć kao pojedini u tom selu naprave dubinsku bušotinu.

– Pre smo vodu imali normalno, a sada je nemamo nikako ili kaplje -, kaže nam jedan od meštana koji godinama za najosnovnije potrebe skuplja kišnicu a trenutno topi sneg da bi napunio kućni rezervoar.

– Bio sam prinuđen da ga napravim i on mi je jedini izlaz za dobijanje vode za kuvanje, pranje sudova i ostalu higijenu. Inače, ispravnost te tečnosti je, uprkos predostrožnosti, uvek pod znakom pitanja jer je to ipak voda s krova ili je dobijena topljenjem snega -, otkriva ovaj Topolovčanin.

Još kaže da je više puta pokušavao da problem kandiduje kod predsednika MZ, ali od toga, kako ističe, do sada nije bilo nikakve vajde.

– Uvek dobijem obećanja i ,,kulturan odgovor tipa dotrajao vodovod, nema sredstava, sredićemo… Eto baš nedavno nakon što sam se ponovo požalio kod predsednika MZ Topolovnika, odgovorio mi je da se on više ništa ne pita što se tiče seoskog vodovoda jer ga je preuzeo JKP “Dunav Veliko Gradište -, ističe ovaj meštanin.

Za to vreme, grupa meštana ovog sela je ogorčena na odnos predsednika MZ Topolovnik i JKP “Dunav Veliko Gradište”.

– Uvek kažu skupite pare i mi ćemo vam napraviti, ali odakle nam!? Zato im poručujemo da je voda naše ljudsko pravo i da je njihova dužnost i obaveza da nam je obezbede jer je redovno plaćamo poreze i harače koje su nam nametnutnuli. Dakle, dosta je šupljih obećanja i ovoga života kao u srednjem veku iako Topolovnik leži na vodi – navode naši sagovornici.

– Stari se ne mogu kretati, a kamoli ići po vodu. Uz to, mi smo zaboravili šta je to tuširanje, jer znamo samo za “bokaliranje” – kažu meštani.

U vezi ovog problema koji imaju meštani Topolovnika iako imaju vodovodnu mrežu, kontaktirali smo predsednika MZ Topolovnik Mirka Strejkića, koji nam je potvrdio da je projekat seoskog vodovoda predao JKP “Dunav Veliko Gradište”, i da je svu odgovornost oko vodovoda od tog mometna preuzelo JKP “Dunav Veliko Gradište”. Još nam je naveo da su mu nakon predatog projekta zabranili bilo koji pristup ili radove na postojećim iskopanim bazenima na koje je privezana vodovodna mreža.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker