JEDNA DOBRA PREDIZBORNA VEST: Tehnički pregled od septembra pada sa 6.000 dinara na 2.500!

Provera ispravnosti vozila od septembra bi trebalo da bude znatno jeftinija jer je država odlučila da uvede red u taj sektor i propiše iznos najniže i najviše cene.

Kako nezvanično saznaju beogradski mediji, ova promena mogla bi da dovede do toga da se cena tehničkog smanji sa 6.000 dinara, koliko je dostigla posle stupanja na snagu Pravilnika o tehničkom pregledu prošlog jula, na 2.500.

DA BUDE OKO 25 EVRA

– Pojedini servisi digli su cene u nebesa, što je, na primer, čitav proces registracije automobila, koji ne može da se završi bez tehničkog pregleda, činilo znatno skupljim. U septembru bi trebalo intervencijom države da se smanje provizije koje daju osiguravajuće kuće za zaključivanje polise obaveznog auto-osiguranja, što bi ukupnu cenu provere ispravnosti vozila smanjilo na oko 25 evra – navodi izvor Kurira.

Potvrđujući ova saznanja, Jovica Šajković iz Udruženja tehničkih pregleda i agencija za osiguranje vozila Srbije (UTAS) kaže da, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, prioritet je da država odredi najnižu i najvišu cenu tehničkog pregleda jer stanje na tržištu nije korektno.

– Kod nas se trenutno cene tehničkih pregleda kreću između 4.000 i 6.000 dinara, što nije u redu prema građanima. Moramo da uskladimo naše cene sa cenama u regionu – objašnjava on i dodaje da se one kreću oko 25 evra.

VAŽNO ZA BEZBEDNOST

Prema njegovim rečima, članovi UTAS su nekoliko puta razgovarali o promeni cenovnika.

– To je veoma bitno za bezbednost naših sugrađana jer će se sprečiti bilo koji vid malverzacija tokom provere ispravnosti vozila – dodaje Šajković.

Podsećamo, prošle godine su pooštreni tehnički pregledi, a prema podacima MUP, ovo je doprinelo smanjenju broju udesa, ali i smanjenju broja neispravnih automobila, budući da je, kako procenjuju u tehničkim pregledima, čak 40 odsto palo na prvom pregledu.

Velike su kazne ako vlasnici tehničkih pregleda i kontrolori ne postupaju po pravilniku. Ako dođe do propusta tokom tehničkog pregleda, vlasnik servisa plaća između 60.000-800.000 dinara, dok kontrolor plaća 20.000-40.000 dinara. Pored novčanih kazni, postoji i mogućnost oduzimanja ovlašćenja za rad.

(Tpknews.com/Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker