TE-KO KOSTOLAC: Počela gradnja novog termo bloka

Novi blok, vredan 613 miliona dolara, imaće snagu od 350 megavata, a njegova gradnja trebalo bi da se okonča za četiri godine.

Polaganje kamena temeljca

U krugu TE-KO Kostolac, u ponedeljak je počela izgradnja novog termo bloka B3, koja će koštati 613 miliona dolara. Ova investicija realizuje se u okviru kreditnog aranžmana Kine i Srbije, ukupne vrednosti preko milijardu dolara. Kamen temeljac položili su premijerka Srbije, Ana Brnabić, ambasador Republike Kine Li Mančang, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić i potpredsednik kineske kompanije CMEK, Ton Zigang. Novi blok TE Kostolac B3 imaće snagu od 350 megavata, a njegov završetak planira se za četiri godine.

– Ovo je veliki dan ne samo za EPS, već i za celu privredu Srbije. Gradimo novi termo blok, prvi posle 26 godina, što je veoma važno i za domaće firme, jer će i one ovde biti upošljene, kao kooperanti -, rekao je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić. Potpredsednik CMEK-a, kompanije iz Pekinga, koja je izvođač radova, istakao je da da je pre same gradnje novog bloka izvršen veliki deo pripremnih poslova. – Radove na gradnji novog termo bloka  izvodićemo prema najvišim standardima, uz poštovanje svih propisa Srbije -, kazao je Ton Zigang.

Ambasador Kine u Beogradu, Li Mančang, na srpskom jeziku, izrazio je zahvalnost Srbiji na ovoj saradnji. – Zahvalni smo predsedniku Vučiću i Vladi Srbije što su nam ukazali poverenje i što su nam dali priliku da pokažemo da smo sposobni za ovako veliki posao -, rekao je ambasador. Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, istakao je da su za gradnju novog bloka pribavljene sve dozvole i izrađena studija o uticaju na životnu sredinu.

Pano sa podacima o gradnji bloka B3

– Gradnja bloka B3 izvodiće se prema najvišim ekološkim standardima. Trenutno imamo investirano oko tri milijarde evra u elektroenergetskom sistemu Srbije -, rekao je Antić. Premijerka je dodala da Srbija i Kina imaju zajedničke projekte vredne šest milijardi dinara. – Na predstojećem sastanku koji ću imati u Budimpešti sa predsednikom Kine, ugovorićemo nove projekte, vezane za putnu infrastrukturu i naš elektroenergetski sistem -, rekla je Brnabić.

DVE FAZE RADOVA

Kreditni aranžman Srbije i Kine počeo je da se realizuje pre pet godina, a sastoji se iz dve faze. Prva obuhvata gradnju sistema za odsumporavanje, revitalizaciju blokova B1 i B2 i gradnju pristaništa i industrijskog koloseka. Radovi druge faze obuhvataju gradnju novog termo bloka i proširenje kapaciteta kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Od navedenih radova, preostali su još gradnja termo bloka, pristaništa i industrijskog koloseka, kao i proširenje kopa Drmno.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker