MINISTARSTVO ODBRANE POTVRDILO: Svi stariji od 30 godina koji nisu služili vojni rok, kreću na obuku u maju i novembru!

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će u maju i novembru biti pozvano na osnovnu obuku nekoliko stotina vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

Reagujući na medijske navode o pozivima za obuku rezervnog sastava, Ministarstvo odbrane je podsetilo da je članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje kao i da su definisane kategorije građana na koje se ta obuka odnosi, kao i kategorije za koje je Ministarstvo odbrane nosilac obučavanja.

– Konkretno obučavanje gradjana se odnosi na lica – vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica VS licima iz rezervnog sastava mladjih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava – piše u saopštenju.

Navodeći da je u oktobru 2018. godine prvi put organizovana osnovna obuka lica iz rezervnog sastava starijih od 30 godina koja nisu odslužila vojni rok, ministarstvo je saopštilo da je u ovoj godini planirano njihovo upućivanje na specijalističku obuku u centre Vojske Srbije.

– Obučavanje lica sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze. Prva faza obuke traje 15 radnih dana i druga faza, specijalistička obuka, traje takođe 15 radnih dana. Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine (po 15 radnih dana u kalendarskoj godini). Nakon završetka procesa obučavanja lica će biti raspoređena u rezervni sastav VS – piše u saopštenju.

Podseća se da u skladu sa članom 49. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj lice navršava 60 godina života i dodaje da je cilj sprovođenja obuke “obučavanje mlađih kategorija lica, od 30-35 godina života”.

– Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku, zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa. Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje – stoji u saopštenju.

Dodaje se da je odazivanje na poziv za obuku obavezno, a da su za neodazivanje predviđene zakonom propisane kazne.

(Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker