KAD DRŽAVA NE RADI SVOJ POSAO: Straže, barikade, incidenti na Staroj planini zbog malih hidroelektrana (VIDEO)

Svi prilazi Toplom Dolu, selu u parku prirode Stara planina, blokirani su. U selo se može samo peške. Dežurstva na barikadama su danonoćna.

Foto: Facebook

Meštani staroplaninskih sela i ekolozi već dve godine pokušavaju da spreče izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana. Posle najave da će investitor početi izgradnju mini-hidroelektrane kod sela Topli Do, meštani i aktivisti pokreta “Odbranimo reke Stare planine”, postavili su barikade i proglasili vanredno stanje na toj planini.

Zapaljena kuća u kojoj je, prema tvrdnjama investitora Dragana Josića, trebalo da borave radnici, skoro svakodnevni incidenti, intervencije policije, barikade, lanci na mostu na ulazu u selo – trenutna je slika ovog mesta na Staroj planini. Ovo je, međutim, „samo“ vrhunac svega što se dešava prethodnih meseci u blizini reka na Staroj planini, a do toga je došlo jer sistemske reakcije države – nema.

Delovalo je da će do konkretne reakcije doći kada je Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo izmenu Zakona o zaštiti prirode kojom bi izgradnja MHE bila zabranjena u zaštićenim područjima. Razlog za zabranu je, kako su ranije za Insajder naveli u tom ministarstvu, to što MHE negativno utiču na prirodu, potom jer je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska stručne javnosti i lokalnog stanovništva. Međutim, prošlo je skoro pola godine od te najave, a izmene Zakona nisu došle do skupštinske procedure.

I meštani i investitor male hidroelektrane u Toplom Dolu tvrde da instutucije u ovom slučaju ne rade svoj posao ili da rade u korist suprotne strane.

Investitor Dragan Josić navodi da ima sve dozvole za gradnju hidroelektrane koja, međutim, uskoro ističe. Smatra da policija i tužilaštvo štite demonstrante i ne poštuju zakon. S druge strane, Miljan Stojanović, meštanin Toplog dola i aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine tvrdi da građevinska dozvola nije ispravna, odnosno da je investitor dobio dozvolu a da nije prikupio sve potrebne saglasnosti.

Zbog tih, kako tvrdi, neregularnosti, a i zato što su se meštani staroplaninskih sela izjasnili da ne žele da se u njihovim mestima grade male hidroelektrane, već pet dana se organizuju celodnevne straže na mostu koje se nalazi na ulasku u selo, kako bi sprečili investitora da uđe u selo sa radnicima i građevinskim mašinama.

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama je objavljen snimak na kojem se vidi da meštani na putu u selu dočekuju Josića koji je prolazio automobilom. Kako se može videti na snimku, jedan od meštana je pljunuo u pravcu Josića, nakon čega je on izašao iz automobila i potom je došlo do guranja s meštanima, koji su ga vređali sve vreme. Policija je intervenisala, nakon čega je Josić ušao u automobil i otišao. Čuje se kako jedan meštanin kaže: „I tako zamalo investitor da pogine“.

(Tpknews.com/Agencije)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close