KAD DRŽAVA NE RADI SVOJ POSAO: Straže, barikade, incidenti na Staroj planini zbog malih hidroelektrana (VIDEO)

Svi prilazi Toplom Dolu, selu u parku prirode Stara planina, blokirani su. U selo se može samo peške. Dežurstva na barikadama su danonoćna.

Foto: Facebook

Meštani staroplaninskih sela i ekolozi već dve godine pokušavaju da spreče izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana. Posle najave da će investitor početi izgradnju mini-hidroelektrane kod sela Topli Do, meštani i aktivisti pokreta “Odbranimo reke Stare planine”, postavili su barikade i proglasili vanredno stanje na toj planini.

Zapaljena kuća u kojoj je, prema tvrdnjama investitora Dragana Josića, trebalo da borave radnici, skoro svakodnevni incidenti, intervencije policije, barikade, lanci na mostu na ulazu u selo – trenutna je slika ovog mesta na Staroj planini. Ovo je, međutim, „samo“ vrhunac svega što se dešava prethodnih meseci u blizini reka na Staroj planini, a do toga je došlo jer sistemske reakcije države – nema.

Delovalo je da će do konkretne reakcije doći kada je Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo izmenu Zakona o zaštiti prirode kojom bi izgradnja MHE bila zabranjena u zaštićenim područjima. Razlog za zabranu je, kako su ranije za Insajder naveli u tom ministarstvu, to što MHE negativno utiču na prirodu, potom jer je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska stručne javnosti i lokalnog stanovništva. Međutim, prošlo je skoro pola godine od te najave, a izmene Zakona nisu došle do skupštinske procedure.

I meštani i investitor male hidroelektrane u Toplom Dolu tvrde da instutucije u ovom slučaju ne rade svoj posao ili da rade u korist suprotne strane.

Investitor Dragan Josić navodi da ima sve dozvole za gradnju hidroelektrane koja, međutim, uskoro ističe. Smatra da policija i tužilaštvo štite demonstrante i ne poštuju zakon. S druge strane, Miljan Stojanović, meštanin Toplog dola i aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine tvrdi da građevinska dozvola nije ispravna, odnosno da je investitor dobio dozvolu a da nije prikupio sve potrebne saglasnosti.

Zbog tih, kako tvrdi, neregularnosti, a i zato što su se meštani staroplaninskih sela izjasnili da ne žele da se u njihovim mestima grade male hidroelektrane, već pet dana se organizuju celodnevne straže na mostu koje se nalazi na ulasku u selo, kako bi sprečili investitora da uđe u selo sa radnicima i građevinskim mašinama.

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama je objavljen snimak na kojem se vidi da meštani na putu u selu dočekuju Josića koji je prolazio automobilom. Kako se može videti na snimku, jedan od meštana je pljunuo u pravcu Josića, nakon čega je on izašao iz automobila i potom je došlo do guranja s meštanima, koji su ga vređali sve vreme. Policija je intervenisala, nakon čega je Josić ušao u automobil i otišao. Čuje se kako jedan meštanin kaže: „I tako zamalo investitor da pogine“.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker