STIŽU “MALE ANTENE”: 5G mreže dobile zeleno svetlo u Evropi

Evropska komisija je prihvatila Pravila za implementaciju bežičnih pristupnih tačaka koje pokrivaju malo područje, tzv. malih antena, koje su neophodne za razvoj 5G mreže u Evropi.

Foto: Shutterstock

Pravila preciziraju fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija 5G mreže, čime bi trebalo da se pojednostavi i ubrza instalacija 5G mreža. Iz Evropske komisije ističu da bi takve mreže trebalo da budu izuzete od dobijanja dozvola za instalaciju, ali i dalje pod nadzorom nacionalnih regulatorna tela.

Iz Komisije ističu da bi male antene trebalo da budu postavljene tako da obezbeđuju zdravlje i bezbednost ljudi i da ispunjavaju stroga evropska pravila o izloženosti zračenju, koja su u proseku 50 puta strožija od međunarodno prihvaćenih, prenosi Zimo.

– 5G bežična mreža predstavlja temelj društvenog i privrednog razvoja za Evropu, jer će omogućiti nove usluge u medicini, energetici, transportu, obrazovanju i brojnim drugim područjima. Njihova važnost još je vidljivija danas jer igraju ključnu ulogu u našem oporavku od koronakrize. Zajedno sa zemljama članicama moramo da postavimo temelje za pravovremeno lansiranje 5G tehnologije, bez ograničavajućih administrativnih barijera. To će u konačnom stvoriti potražnju u našim industrijama i podstaći evropsku inovativnost i kompetitivnost – istakao je poverenik EU za unutrašnje tržište Tjeri Preton.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker