EKOLOŠKA KATASTROFA: Stanovnici Kučeva piju zatrovanu vodu, nadležni ćute?! (FOTO)

Što zbog straha, a što zbog korumpiranosti, o zatrovanoj vodi u reki Pek svi zatvaraju oči i ćute. Zato je “TPKNEWS” nakon dojava i dokumenata koji su pristigli u redakciju, rešio da razotkrije jednu od najmračnijih tajni ekološke stvarnosti danas.

Foto: Promo

Problem zagađenosti Peka traje već decenijama, a, pred tim problemom, što zbog straha, a što zbog korumpiranosti, svi zatvaraju oči i ćute.

Rudnik bakra Majdanpek, kao nusproizvod bakra i ostalih metala ima svoju jalovinu. Postoji rezervoar za skladištenje iste, ali isti taj rezervoar je prepunjen i da ne bi došlo do njegovog pucanja, rukovodeći kadar RBM-a deo jalovine pušta da istekne u Pek, da bi se napravilo mesta za nove količine.

– Osamdesetih godina prošlog veka bilo je istih ovakvih problema, ali u manjem obimu. Devedesetih godina, kad je bio smanjen obim proizvodnje u RBM-u, je bilo mnogo bolje. Uopšte jalovinu nistu ispuštali u Pek. Kad je rudnik ponovo krenuo sa većim obimom proizvodnje, eto problema -, kazali su za “TPKNEWS” meštani Kučeva.

Kako nezvanično saznajemo, opštinsko rukovodstvo Kučeva je za određenu sumu novca primljene od strane RBM-a pristalo da se reka Pek proglasi industrijskom rekom.

Sa kojim pravom je Pek proglašen industrijskom rekom?

70-% stanovnika Kučeva vodom se snabdeva iz gradskog vodovoda koji se oslanja na podzemne vode u priobalju Peka. Zbog ovog problema, predsednik opštine Kučevo Novica Janošević, 22. decembra 2015 godine, pozvao je na sastanak predsednika opštine Majdanpek, Dejana Vagnera, i predstavnika RBM, zamenika direktora, Nebojšu Stojanovića.

Prvi sastanak / Foto: e-Braničevo

Na tom prvom sastanku je prvi čovek opštine Kučevo Novica Janošević rekao, da je rukovodstvo opštine od samog početka promene boje vode Peka, činilo sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se problem rešio. Janošević je tada rekao da je rukovodstvo opštine neprestano urgiralo kod svih nadležnih institucija u ministrastvima, inspekcijskih službi i kod Agencije za zaštitu životne sredine, i da su tada dobili oročen period nakon koga više neće biti zamućenosti Peka. To jest, dva meseca od tadašnjeg sastanka.

Na tom prvom sastanku 2015 godine, zamenik direktora RBM-a, Nebojša Stojanović objasnio je, da je, kompletan problem napravio sam površinski sastav tla u kome se nalazi stenska masa ANDEZIT. On je tada naveo da se ova masa uopšte ne eksploatiše u procesu proizvodnje RBM-a. Međutim, u prethodnim, tadašnjim sušnim periodima, pod uticajem kamiona koji su prolazili, došlo je do njene dezintegracije u prah. Pošto se sve to dešavalo blizu starog korita Peka, kada je došlo do atmosferskih padavina i povišenja vodostaja došlo je i do spiranja tih čestica u reku. Stojanović je tada istakao da su se stvorili uslovi i obećao je da će taj problem rešiti u roku od 2 meseca, nakon čega više neće dolaziti do ovog problema. Međutim, to što je zamenik direktora RBM-a, Nebojša Stojanović obećao, još nije urađeno.

Na drugom sastanku, koji je održan 30. novembra 2017 godine, sa direktorom Rudnika bakra Majdanpek Branislavom Tomićem i njegovim zamenikom, u delegaciji opštine Kučevo su sem predsednika opštine Novice Janoševića, tada bili i Goran Todorović direktor JKP Kučevo i Radiša Branković šef crpnih postrojenja JKP Kučevo. Oni su na tom sastanku izneli sve aspekte problema koje zamućenje Peka predstavlja za teritoriju opštine Kučevo, posebno za vodoizvorišta koja se nalaze kraj njegovog toka i gradski vodovod.

Drugi sastanak / Foto: e-Kučevo

Direktor RB Majdanpek Branislav Tomić je na tom sastanku izrazio zadovoljstvo što se razgovara o problemu zamućenja Peka i istakao da se u Rudniku rade redovne analize voda, ali da problem zamućenja postoji i da isti može i treba da reši samo država, jer sve to iziskuje ulaganje ogromnih finansijskih sredstva.

Umesto da se tada dogovore i da zaista preduzmu nešto i reše problem zamućenja Peka i zatrovanoj vodi koju građani Kučeva koriste svakodnevno, oni su  zajednički konstatovali da postojeću situaciju posebno otežavaju neodgovorni pojednici iz opštine Majdanpeka i Kučeva koji podnošenjem neutemeljenih prijava i plasiranjem neistinitih informacije na društvenim mrežama stvaraju zabunu kod građana.

U vezi ovog problema obavešteno je Ministarstvo zaštite životne sredine, koji su izašli na teren, konstatovali zagađenje reke Pek i podneli prijavu protiv RBM-a nadležnom sudu.

Očito da drastičnije mere Ministarstvo zaštite životne sredine verovatno ne može da donese, jer će RBM kaznu da plati kao i korumpirane opštinare i da nastave po starom. Jer je rukovodstvo RBM-a, kako saznajemo, izjavilo da im je jeftinije da plaćaju kazne i da podmite službenike u opštinama, nego da reše problem oticanja jalovine u Pek.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker