VUČIĆ DAO ODGOVOR: Šta će Srbija preduzeti povodom akcije ROSU? Ništa, trudiće se da očuva mir i stabilnost (VIDEO)

Akcija specijalnih jedinica kosovske policije izvodi se na teritoriji celog KiM. Uhapšene 23 osobe. Ima povređenih. Puca se na nenaoružan narod, kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednik Srbije je na posebnoj sednici Narodne Skupštine posvećenoj Ksoovu, rekao da prema informacijama koje Srbija poseduje, u akciji Prištine učestvuju pripadnici jedinica ROSU i FIT, koji su do sada upali na teritoriju severa Kosova sa 73 vozila, uglavnom oklopna.

“Još 50 ćeka kod Južne Mitrovice, a još 50 čeka u Srbici. Osam je upučeno u Zubin Potok. Do sada su privedene 23 osobe, uglavnom srpske nacionalnosti, ima i bošnjaka. Akcija je izvedena na teritoriji tri opštine, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku, dakle na teritoriji celog Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Među uhapšenima je najviše pripadnika snaga kosovske policije, rekao je predsednik Srbije. “Upravo je to ono o čemu smo imali saznaja pre 15 dana kada smo alarmirali međunarodnu javnost”, rekao je Vučić i dodao da je trenutno i dalje veoma teško u Zubinom Potoku gde pripadnici ROSU pucaju na nenaoružan narod.

Kako je naveo Vučić, do sukoba je došlo u mestu Varage. “U klisuri su tri barikade albanski specijalci probili. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, a Albanci su pucali bojevom municijom preko glava Srba koji su protestvovali i pokušavali da se verbalno suprostave njihovoj akciji”, rekao je Vučić.

On je upozorio da su “u toku premlaćivanje Srba kod Tehničke škole u Zubinom Potoku, upadi u kuće, lomljenje svega po kućama… Na najbahatiji mogući način pokazuju i dokazuju koliko su veliki, snažni i moćni”.

Vučić kaže da za sada nema poginulih, iako su Albanci u Kosovskoj Mitrovici pucali na ljude u jednoj od posrednih ulica samo zato što su ih ovi gađali kamenicama.

Postoji nepotvrđena informacija da je među pretučenima i privedenima i jedan ruski državljanin Miheal Krasnoščenko, rekao je Aleksandar Vučić.

Krasnoščenko je radnik UNMIK administracije, naveo je Vučić u Skupštini Srbije. Prokomentarisao je i da su se zvaničnici KFOR-a oglasili i rekli da ne žele da se mešaju, ali da su mađarski pripadnici tih snaga pošli da intervenišu i odbrane Srbe, ali su dobili naređenja komandanata KFOR-a da se vrate na svoje položaje.

On je obavestio poslanike da je jutros u 06.29, zbog dešavanja na Kosovu, izdao naređenje da se podigne borbena gotovost vojske na najviši nivo. Međutim, kako je istakao, o sledećim konkretnim koracima Srbije još nije odlučio.

Promisliću dobro i odlučiti, ali ako i dalje bude eskalacija, mogu vam samo reći “Srbija će pobediti”, zaključio je Vučić.

A ŠTA ĆE PREDUZETI SRBIJA?

On je obavestio poslanike da je jutros u 06.29, zbog dešavanja na Kosovu, izdao naređenje da se podigne borbena gotovost vojske na najviši nivo. Međutim, kako je istakao, o sledećim konkretnim koracima Srbije još nije odlučio.

“Ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja poretka i života ljudi na severu KiM naša vojska će zaštiti naš narod”, rekao je Vučić. On je rekao i da su sve policijske jedinice posebne i specijalne namene u pripravnosti i istakao da Srbija ništa ni od koga neće da krije.

Svesni smo, istakao je, teških i užasnih posledica i Beograd će nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti. “Mi da dozvolimo novu Oluju u bilo kom delu gde žive naš narod – nećemo”, rekao je Vučić.

Promisliću dobro i odlučiti, ali ako i dalje bude eskalacija, mogu vam samo reći “Srbija će pobediti”, zaključio je Vučić.

(Tpknews.com/B92)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close