ŠKOLSKA SLAVA: Sveti Sava obeležen u OŠ “Ivo Lola Ribar” u Topolovniku (FOTO/VIDEO)

Povodom obeležavanja školske slave, u OŠ “Ivo Lola Ribar” u Topolovniku organizovana je skromna proslava koja je uz prisustvo sveštenika započela molitvom i sečenjem slavskog kolača.

Zatim su učenici uzrasta od prvog do četvrtog razreda svojim recitacijama, dočarali jedan mali deo naše prošlosti značajan za razvoj istorije i školstva.

Svetosavska priredba u osnovnoj školi u Topolovniku bila je veoma posećena i više puta ispraćena burnim aplauzom prisutnih roditelja koji su za ovu priliku pripremili i slavski kolač.

Kolačar je ove godine bio Veljko Jovanović sa svojim drugarima iz četvrtog razreda. Nakon rezanja kolača četvrtinu kolača su predali, sad već tradicionalno, budućim kolačarima đacima trećeg razreda.

Kada bi u par rečenica trebalo da sažmemo život Svetog Save, nikako ne možemo zaobići činjenice: izdejstvovao je samostalnost crkve, napisao je Žitije Stefana Nemanje i Karejski tipik, uredio je zakonodavstvo, bio je u diplomatsko – kulturnoj misiji u više država tadašnjih suseda Srbije, pa čak je stigao i do Svete zemlje, uredio je crkveno – eparhijsku organizaciju, podizao je crkve, manastire i škole i izmirio zavađenu braću Stefana i Vukana…

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker