POČAST ARHEOLOGU: Školi u Velikom Gradištu ime Miloja Vasića

Srednja škola u Velikom Gradištu od ove školske godine nosi ime našeg čuvenog arheologa Miloja Vasića (1869-1956), profesora Beogradskog univerziteta i člana SANU.

Srednja škola u Velikom Gradištu

Ovu odluku doneo je Školski odbor, u znak priznanja naučniku koga smatraju za „oca srpske arheologije“, posebno zaslužnog za otkrivanje praistorijskog lokaliteta u Vinči.

Ovaj svetski priznati naučnik, začetnik moderne arheologije na našim prostorima, rođen je u Velikom Gradištu, odakle je otišao na studije u Beograd, a kasnije i u Berlin i Minhen, gde je odbranio doktorat na temu kulture i umetnosti antičke Grčke. Po povratku u Srbiju, počeo je da radi kao predavač u Velikoj školi i na Filozofskom fakultetu. Godine 1908. započeo je sistematska istraživanja lokaliteta u Vinči, koja su pokazala da podunavska
kultura potiče iz Sredozemlja i Azije, a ne iz nordijskih zemalja, kao što se do tada smatralo.

Tabla na školi sa imenom Miloja Vasića

Vasić je u Velikom Gradištu završio osnovnu i srednju školu, ondašnju gimnaziju, koja je osnovana 1879. godine. Nalazi se na Žitnom trgu, u zgradi bivše Državne gimnazije prestolonaslednika Petra. U njoj se danas đaci obrazuju na smerovima: gimnazija – opšti smer, turistički tehničar, trgovac, kuvar i poslastičar.

Pre 11 godina, ispred ove zgrade postavljena je Vasićeva bista, a od 31. avgusta na njoj se nalazi i tabla sa njegovim imenom.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker