Sinule freske u bivšoj Požarevačkoj vojnoj kantini

Uz pomoć Vojnog sindikata Srbije, ali i brojnih donatora, u jednoj od kasarni u Požarevcu, u sklopu nekadašnje Komande garnizona, vladika Ignjatije, episkop braničevski za vikend je osveštao obnovljenu crkvu Kuzme i Damjana koja je tokom Drugog svetskog rata služila kao Komanda štaba nemačke vojske, a potom kao vojna kantina.

Novica Antić sa episkopom

Da je reč o crkvi, saznalo se tek prošle godine kada su majstori počeli sa preuređenjem budućih kancelarija Vojnog sindikata Srbije.

– Od Vojske smo za službene prostorije dobili nekadašnju kantinu. Kada su majstori počeli da skidaju malter koji je već otpadao, shvatili su da ispod njega ima nečega, a zamislite njihovu zapanjenost kada su otkrili da je reč o freskama – priča Novica Antić, predsednik ovog sindikata.

Ubrzo su počeli da istražuju o čemu je reč i shvatili da je reč o crkvi koja je podignuta 1939. godine u okviru tadašnjeg Vladičanskog dvora braničevske eparhije.

– Kada su Nemci zauzeli grad, ovu crkvu su pretvorili u Komandu vojnog okruga. Po završetku rata, partizani su zadržali istu namenu ovoj zgradi i dugo godina je to bila komanda, da bi potom prostor bio pretvoren u kantinu – objašnjava Antić.

U vraćanju crkve nameni, uz Vojni sindikat pomogla je i privatna firma Tarket kao i porodice Markovski i Nedeljković.

Nekadašnja kantina

POMOĆ IZ RUSIJE

– Mi smo donirali ikonostas i oltar, a novembra prošle godine crkvu su posetile i delegacije nekoliko ruskih veteranskih udruženja: Boevo bratstvo, Oficiri Rusije i vazdušno-desantne vojske. Rekli su nam da im pošaljemo šta nam sve treba za obnovu i da će oni to platiti – navodi Antić.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker