OPTUŽBE NA RAD PD “GEORAD” STEPANOVIĆA: Sindikalisti tvrde da ih direktor maltretira i degradira

Predsednik i poverenik sindikata ASNS tvrde da ih direktor maltretira i degradira, jer traže zakonito plaćanje smenskog rada.

Predsednik sindikata ASNS u Georadu Jovica Milovanović

Jovica Milovanović iz Dubravice, predsednik sindikata ASNS u privrednom društvu „Georad“, tvrdi da je već duže vreme na meti direktora ove firme, Miodraga Stepanovića. On kaže da je sve počelo 17. aprila ove godine, kad su direktoru poslali dopis sa zahtevom da se smenski rad plati devet odsto više, kao što je predviđeno zakonom. „Od tada je krenulo maltretiranje od strane Stepanovića. Prebacio me je u prvu smenu, da bi mi smanjio platu. I poverenike sindikata Marka Belića i Darka Mirkovića prebacio je na niža radna mesta, što zakonski ne sme da se radi, jer oni ne smeju da se dovode u nepovoljniji položaj u odnosu na period pre nego što su postali poverenici“, rekao je Milovanović.

Direktor Georada Miodrag Stepanović

Dana 24. maja ove godine, Milovanović je dobio upozorenje o postojanju razloga za otkaz. Obrazloženje je bilo da je četvoricu radnika prisiljavao da se učlane u sindikat. „Trojica od njih dala su izjave 25. aprila, a četvrti dan kasnije. Ja sa trojicom nisam nikad razgovarao, a sa četvrtim sam u korektnim odnosima. U vreme kad sam ih, navodno, prisiljavao, ja sam bio na godišnjem odmoru, za koje imam rešenje kao dokaz“, rekao je Milovanović. U roku od osam zakonskih dana on se izjasnio o ovom upozorenju da nije kriv. Međutim, kažnjen je novčanom kaznom zbog povrede radne obaveze, smanjenjem 20 odsto plate na tri meseca, počev od juna.

Milovanoviću je 2. juna pozlilo, a dva dana kasnije otišao je u bolnicu i, zbog loših rezultata zadržan je četiri dana na lečenju. Dok je bio na bolovanju, dva puta ga je sekretarica zvala da dođe kod direktora, što nije mogao, jer je na bolovanju. „Dana 27. juna na kućnu adresu dobio sam obaveštenje o novčanoj kazni, a 3. avgusta dobio sam i poziv, takođe na kućnu adresu, da se 10. avgusta javim prvostepenoj lekarskoj komisiji, iako još nije prošlo mesec dana bolovanja. To sam i uradio i tada sam podneo svu lekarsku dokumentaciju, koja je dokazala da sam osnovano na bolovanju“, rekao je Milovanović.

Aneks

Dana 28. avgusta on je pozvan u kadrovsku službu i dan kasnije uručeno mu je obaveštenje o zaključivanju aneksa ugovora o radu, po kojem je sa mesta poslovođe druge kategorije prebačen na mesto pomoćnog NK radnika sa osnovnom školom. „Moj koeficijent do tada je bio 2,50 a na novom radnom mestu 1,60. Obrazloženje je bilo da tako nalažu potrebe poslovanja, a na moje mesto postavljen je drugi poslovođa.

Od dolaska Stepanovića za direktora, to mi je bio četvrti aneks ugovora o radu. On je degradirao i Darka Mirkovića, pa smo obojica podneli tužbe protiv „Georada“, kazao je Milovanović.

Milovanović kaže da mu je 10. septembra, Danijel Savić rekao da ga je Stepanović 23. i 24. aprila primoravao da da izjavu protiv njega, pod pretnjom otkazom. „To se dešavalo u Stepanovićevoj kancelariji, a 24. aprila bili su prisutni i tehnićki direktor Aca Milošević i pravnica Marija Antić. Zbog toga sam 13. septembra podneo krivičnu prijavu protiv Stepanovića zbog zloupotrebe položaja“, rekao je Milovanović. On tvrdi da je ovih dana dobio poziv za otkaz ugovora o radu zbog nepoštovanja radne discipline, jer je od 25. jula prošle godine, navodno, dao lažne izjave o prebivalištu, za potrebe naplate putnih troškova.

Upozorenje Milovanoviću pred otkaz

„Ja živim u Dubravici, ta adresa mi je i u ličnoj karti, tamo i glasam, tamo su mi deca i tu sam adresu i prijavio. Navodni dokaz protiv mene je neko pismo na drugoj adresi, koje ja nisam nikad ni primio“, rekao je Milovanović. On tvrdi da je 14. novembra prošle godine rukovodstvo „Georada“ načinilo krivično delo, jer je u razmaku od samo pola sata, dobio dva aneksa ugovora o radu zavedena pod istim brojem. „U prvom, sa brojem 7721, koji je potpisao Bojan Živković, pomoćnik direktora za pravna i ekonomska pitanja, stoji da mi je koeficijent 2,70 a bruto plata 70.819. Posle toga stigao je drugi aneks, takođe sa brojem 7721, koji je potpisao Stepanović, u kome stoji da mi je koeficijent 2,50 a bruto plata 67.425“, kazao je Milovanović.

Dva različita aneksa ugovora o radu za Milovanovića, pod istim brojem

I poverenik sindikata Darko Mirković žali se na direktora, po čijem dolasku je potpisao tri aneksa ugovora. Prvo je bio bravar, pa pumpar, pa geobušač, pa sada NK radnik. Ovi sindikalisti su se zbog problema sa direktorom obratili Inspektoratu za rad, ali su upućeni na sud. Obraćali su se i Inspektoratu u Beogradu, ali nije bilo odgovora. Zbog toga su se obratili medijima i apeluju na sve nadležne državne organe da pomognu ne samo njima, već i zastrašenim radnicima i zaštite ih od samovolje direktora Stepanovića. Da bismo čuli i drugu stranu, od direktora Stepanovića hteli smo da čujemo komentar navedenih optužbi sindikalista, ali se on nije javljao na telefon.

ŠPIJUNIRANJE

„Supruga razmišlja da li da podnese prijavu protiv Stepanovića policiji, jer je videla čoveka kako snima moj auto ispred zgrade, u kojoj nemamo stan u vlasništvu, već je uzet na kredit. Ona ima i svedoka za to, pa će se konsultovati sa policijom kako da postupi“, rekao je Milovanović.

OTKAZ „UGOVORCIMA“

„Direktor je radnicima na određeno dao otkaz, a par dana kasnije primio nove, iako je to skuplja varijanta, jer ih treba obučiti. Razloga za otkaz nije bilo, jer prema ugovoru sa investitorom, TE-KO Kostolac, neophodan je još veći broj radnika za odvodnjavanje. Osim toga, ako se nekome da otkaz ili ne produži ugovor o radu zbog toga što nema potrebe angažovanja na ta radna mesta, onda nova zapošljavanja mogu da uslede tek za šest meseci angažovanjem novih radnika na tim radnim mestima“, rekao je Milovanović.    

SMANJENA PLATA

„Pošto sam degradiran na NK radnika, plata mi je sa 60.000 pala na 37.000. Uz novčanu kaznu koja mi je izrečena, sad mi je plata samo 27.000 dinara“, kazao je Milovanović.

OTKAZ INŽENJERU

Milovanović i Mirković tvrde da je Stepanović dao otkaz inženjeru hidrogeologije Vladislavu Marinkoviću, jednom od retkih inženjera tog profila u Srbiji koji ima licencu iz sebi znanih razloga, ali tek, dan, nakon dobijanja licenci za rad „Georada“,  zahvaljujući angažovanjem inžinjera Marinkovića. Na Marinkovićevom mestu angažovan je penzioner, prethodni direktor „Georada“ Aca Milošević.  Kažu da je Marinković bio na meti Stepanovića jer je predsednik granskog sindikata ASNS za rudarstvo.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker