PALA VLADA U AUSTRIJI: Sebastijan Kurc izgubio poverenje parlamenta! (VIDEO)

Vlada austrijskog kancelara Sebastijana Kurca izgubila je poverenje parlamenta nakon optužbi za korupciju u koje je bio umešan njegov bivši zamenik, lider FPO Hanc-Kristijan Štrahe.

Foto: EPA/Christian Buna

Naime, parlament je danas izglasao nepoverenje, što je svojevrstan presedan, jer se sličan slučaj poslednji put desio davne 1945. godine.

Austrijska vladajuća koalicija između Kurcove konzervativne Narodne partije (OVP) i desničarske Stranke slobode (FPO) uzdrmana je 17. maja. nakon što je Štrahe “navodnoj” nećaci ruskog tajkuna obećao ustupke u zamenu da finansira kampanju.

Štrahe je podneo ostavku nakon skandala kako ne bi “oštetio” koaliciju. On je oštro kritikovao video kao “ciljano političko ubistvo”, rekavši da su objavljeni delovi izvađeni iz konteksta. Kurc se brzo distancirao od mlađeg koalicionog partnera i pozvao na vanredne izbore kao jedini način da se “povrati poverenje u javne institucije”.

On je, takođe, predložio smenu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, koji je, kako je Kurc rekao, nesposoban da vodi istragu lidera njegove stranke. Nakon Kiklovog odlaska usledila je ostavka svih ministara koji su iz FPO.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker