SARADNJA SA SUSEDIMA: Opština Veliko Gradište ugostila delegaciju rumunskih zvaničnika

Opštinu Veliko Gradište posetila je delegacija rumunskih zvaničnika predvođena državnim sekretarom Ministarstva za dijasporu Rumunije, Viktorom Aleksejevim, generalnim konzulom Rumunije u Srbiji, Oliverom Maruiusom Dilofom, i predsednikom Asocijacije učitelja Rumunije, Viorelom Dolhom, povodom potencijalne buduće prekogranične saradnje i položaja rumunske zajednice u ovoj opštini.

U srdačnom razgovoru predsednika opštine, Dragana Milića, sa rumunskom delegacijom konstatovano je da je, iako je broj Rumuna u opštini mali, njihov položaj veoma dobar kao i odnos lokalne samouprave sa gradovima i opštinama u Rumuniji. Opština ostvaruje odličnu saradnju u svim oblastima sa Temišvarom, Rešicom, Lugožem, Novom Moldavom, Banjom Herkulanom i Požeženom s kojima su realizovani i brojni projekti prekogranične saradnje.

Predsednik je podržao predlog gostiju da se u Velikom Gradištu organizuje sastanak sa uspešnim čelnicima lokalnih samouprava iz regiona, sa obe strane, na kojem bi se identifikovale i razmatrale potrebe i mogućnosti ovih zajednica i lakše pronašli partneri s kojima bi aplicirali za sredstva Evropske unije.

Takođe, akcenat je stavljen na turističke i privredne kapacitete Velikog Gradišta i Srebrnog jezera budući da sve veći broj rumunskih državljana posećuje ovu turističku destinaciju.

Ovom prilikom, predsednik Milić je insistirao na rešavanju velikog i dugogodišnjeg problema prašine sa jalovišta rudnika bakra koja sa rumunske strane, za vetrovitih dana, preko Dunava stiže do Gradišta i okolnih sela. Dogovoreno je da se, što hitnije, aktiviraju svi subjekti kako bi se iznašle mogućnosti za brže rešavanje ove situacije.
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close