Ričard treći u izvođenju zagrebačkog kazališta “Gavela” oduševio publiku

Pozorišni festival „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“ koji se organizuje po prvi put otvorila je predstava „Kralj Rikard III“ u izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba.

Detalj iz predstave Ričard treći

Pre izvođenja prve predstave prisutnoj publici obratio se domaćin Festivala gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

“Biće ovaj naš festival pored pozorišnog, siguran sam, i festival prijateljstva i međusobnog poštovanja. Dokaz za to je i činjenica da jezici kojim govorimo, iako različitog imena, nam ipak donose lepotu razumevanja a to je vrednost kojoj se trebamo radovati. Vremenske prilike nam nisu bile naklonjene da se ova predstava održi u Viminacijumu, ali to svakako neće umanjiti doživljaj koji nas večeras očekuje od strane pozorišta Gavela i njihove postavke vanvremenskog Viljema Šekspira”, rekao je Spasović.

Gradonačelnik Bane Spasović otvara Festival

Hrvatsko kazalište Gavela iz Zagreba izvođenjem predstave Ričard III oduševilo je požarevačku publiku koja je tskoro ročasovnu predstavu otpratilo u jednom dahu. Posebno ju je oduševio glavni glumac Ozren Grabarić u ulozi Ričarda III, koji je zasluženo od strane stručnog žirija nagrađen kao glumac večeri.

U takmičarskom delu festivala, planirane su pet predstave, po izboru selektora Mihajla Nestorovića. Nakon „Ričarda Trećeg“ – Pozorišta „Gavela“ Zagreb, požarevačka publika uživaće u predstavama „Feničanke“ – Narodno pozorište Sarajevo, „Odisej – san o povratku“ – Dječje pozorište Republike Srpske, „Elektra“ – NP Beograd i „Hasanaginica“ – Novosadsko pozorište.

Poslednjeg dana festivala, u čast pobednika, koji će dobiti nagradu „Zlatna fibula“, nastupiće novosadski „Big bend“ – hor i orkestar opere.

Nagrađeni glumac večeri

Inače, novčana nagrada za najbolju predstavu, uz nagradu „Viminacium maximus“, iznosi 750 hiljada dinara, dok je novčana nagrada za najboljeg glumca festivala, uz nagradu „Zlatna fibula“, 200 hiljada dinara. Grad Požarevac je finansirao festival, a iz budžeta je izdvojeno nešto manje od 9 miliona dinara.
Organizatori  Pozorišnog festivala „Viminacium Fest – Mitovi stari i novi“ su Grad Požarevac,  Centar za kulturu  Požarevac i  Arheološki park „Viminacijum“.

Ulaznice za predstave su besplatne i mogu se preuzeti na biletarnici CZK Požarevac.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker