CRVENI KRST POŽAREVAC: Rekorderi u Srbiji po broju priznanja za humanost

Zbog uspešnih akcija davanja krvi, Crveni krst već osam puta proglašen za najuspešniju organizaciju, a Požarevac za najhumaniji grad.

Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac, sa priznanjem kao najbolji u Srbiji u 2018. u ddk

Crveni krst Požarevac je najuspešnija organizacija u Republici Srbiji na planu prikupljanja rezervi krvi i u 2018. godini sa dostignutim nivom davanja krvi od 6.03% u odnosu na broj stanovnika. Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu u Skupštini grada Beograda dodeljeno im je specijalno priznanje za najviši nivo kulture davanja krvi u RS u protekloj deceniji. Osmo po redu priznanje ima posebnu težinu, jer je ove godine počela implementacija novog Zakona o transfuzijskoj medicini.

„Priznanje da je Grad Požarevac najhumaniji grad u Srbiji je dokaz da u Požarevcu žive najhumaniji i najplemenitiji ljudi. Tokom 2018. godine prikupljeno je 3.723 jedinica krvi u organizovanih 56 akcija. Izuzetna saradnja Instituta za transfuziju krvi Srbije, Crvenog krsta Požarevac, uz podršku Grada Požarevca, medija, institucija, kompanija, škola – ključ je uspeha“, rekao je Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac.

Objekat Crvenog krsta

Osim što pomaže bolesnima akcijama davanja krvi, Crveni krst pomaže i starima i licima sa invaliditetom, preko usluge „Pomoć u kući“ i za to poseduje licencu izdatu od strane Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja. Prioritetna grupa koja koristi ovu uslugu jesu stariji od 65 godina koji još uvek mogu samostalno da funkcionišu, ali im je dobrodošla pomoć i podrška. Drugu grupu korisnika čine invalidna lica bez obzira na godine starosti.

“Sa ovom uslugom počeli smo pre jedne decenije. Tada je bilo 5 gerontodomaćica a sada ih je 15, a broj korisnika je sa 35 porastao na 97. Opšta je konstatacija da su dosadašnja iskustva i rezultati potvrdili opravdanost uvođenja i postojanja ovog servisa i ukazali na potrebu za njegovim širenjem i unapređivanjem. Trenutno ovom uslugom može maksimalno biti obuhvaćeno 105 korisnika sa postojećim brojem gerontodomaćica“, kazao je Obradović.

Crveni krst brine i o siromašnima, za koje dnevno sprema 850 obroka, a onima po selima dostavlja namirnice. Njih obezbeđuje Crveni krst Srbije, preko nadležnih ministarstava, dok Grad Požarevac finansira pripremu i distribuciju obroka. “Deci smo poklonili i školski pribor i paketiće za Novu godinu, a u okviru projekta „Nije pomoć dati nego osnažiti“ donirano je i 40 paketa bebama rođenim u 2018. godini“, rekao je Obradović. On je naveo da u Crvenom krstu radi i restoran koji priprema kuvan obrok za sve građane, po ceni od 100 do 250 dinara.

Poslednja akcija ddk

U Crvenom krstu radi devet profesionalno zaposlenih radnika, kojima pomažu brojni aktivisti i volonteri. „Jedan od velikih problema sa kojim se susrećemo jeste nedostatak adekvatnog magacinskog prostora za smeštaj opreme za delovanje u vanrednim prilikama kao i smeštaj humanitarne pomoći. Rešenjem ovog problema spremnost Grada Požarevca za odgovor na eventualne nesreće bi se podigla na viši nivo“, zaključuje Obradović.

PAKETI

U okviru projekta “Nije pomoć dati nego osnažiti”, koji je realizovan u saradnji sa Gradskom upravom, tokom oktobra podeljeno je 99 prehrambenih i higijenskih paketa starim licima u stanju socijalne potrebe, korisnicima Narodne kuhinje i servisa „Pomoć u kući za stara lica i osobe sa invaliditetom“ .

PROJEKTI

U 2018. godini uspešno su realizovane sve planirane programske aktivnosti u skladu sa godišnjim planom rada. Takođe, u saradnji sa Gradskom upravom realizovani su projekti „Pomoć u kući za stara lica i osobe sa invaliditetom“, „Briga o starima“, „Nije pomoć dati nego osnažiti“ i „Smanjenje rizika i ublažavanje posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti“.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker