REGION OKOVAN SNEGOM I LEDOM: Zatvorene škole, putevi zavejani, zaledio Jadran, bura zatvorila luku Kopar

Hrvatska, Slovenija, Makedonija i veliki deo BiH okovani su snegom, ledom i niskim temperaturama, na mnogim putnim pravcima saobaćaj je otežan, a ne nekima prekinut.

Na zagrebačkom Maksimiru u sedam sati jutros je izmerena temperatura minus 9,8 stepeni, a slično je i u drugim gradovima u unutrašnjosti zemlje.

U Bjelovaru je tako minus 11, Delnice su se smrzle na minus 13, u Sisku minus 10. Slično je u Karlovcu, Ogulinu, Đakovu i više manje svim drugim gradovima u unutrašnjosti, uz razliku temperature od jednog do dva stepena.

Sibirska hladnoća, sneg i olujni vetar zaledili su i more u uvali Ivinj u Tisnom.

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio preporuke za zaštitu od velikih hladnoća kojim se građanima preporučuje da ne izlaze u ranim jutarnjim satima i da se ne zadržvaju predugo na otvorenom.

Pretežno oblačno, povremeno sa snegom, posebno u planinskim predelima, Slavoniji, Dalmaciji zadržaće se hladno, povremeno sa snegom.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak je predviđen umeren i jak severni i sevroistočni vetar, na planinama sa olujnim udarima. Na Jadranu bura, ponegde olujne jačine, a podno Velebita i sa orkanskim udarima.

Slično i u BiH, gde u većem delu zemlje pada sneg.

Ponegde na severu i severozapadu Bosne su mogući i jaki udari vetra.

Dnevne temperature od minus 10 do minus 4, na jugu od minus 3 do 3 stepena.

Na Bjelašnici je jutros izmerena temperatura minus 21 stepen, Banjaluka, Bijeljina, Doboroj, Prijedor, minus osam, a minus dva stepena je bilo u Mostaru, dok je u Neumu bilo 0 stepeni.

NA PUTEVIMA MAKEDONIJE TEŠKOĆE ZBOG SNEGA

U Makedoniji je zbog snega na više puteva zabranjen saobraćaj kamiona, saopštio je Auto-moto savez Makedonije (AMSM).To su putevi Mavrovo-Debar, Struga-granični prelaz sa Albanijom „Ćafasan“ i planinski prevoji „Presek“, „Straža“ i „Đavato“.

Foto: Sloboden Pečat

Kretanje kamiona je abranjeno i na regionalnim putevima Makedonski Brod-Prilep i Kriva Palanka – „Deve bair“, na granci s Bugarskom.

AMSM apeluje na ostale vozače da budu pažljivi jer na putevima ima snega.

U SLOVENIJI SNEG, BURA, NA KREDARICI MINUS 27

Izuzetno niske temperature i sneg su u Sloveniji izazvali probleme u saobraćaju, a zbog jake bure zatvorena je luka Kopar.

U svim krajevima Slovenije zabeležene su temperature ispod nule, a rekordno niska je bila na Kredarici, čak minus 27 stepeni Celzijusa.

Kako se navodi, u Portorožu je bilo minus sedam, u Mariboru minus 11, u Ljubljani minus devet.

Jak vetar na zapadu i severozapadu Slovenije pravi probleme u saobraćaju, a zbog nanosa snega i smanjene vidljivosti na vozače se apeluje da budu pažljiviji za volanom. Na više pravaca ograničen je promet teretnih vozila, posebno hladnjača, a zatvoren je i tunel Kastelec prema Ljubljani.
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close