POSLE SEDAM GODINA: Raspisan konkurs za 1000 novih naučnika

Raspisan konkurs za uključivanje mladih doktoranada u naučne projekte. Polaznici doktorskih studija mogu da se prijave do 16. marta

Posle sedam godina čekanja, mladi istraživači dobiće šansu da se uključe u naučne projekte.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za hiljadu mladih doktoranada, koji treba da se prijave do 16. marta, bez obzira na to da li su se već prijavljivali u okviru institucija u kojima rade.

Da bi se doktoranti prijavili, potrebno je da su državljani Srbije, da imaju najviše 30 godina, da su redovni studenti i da imaju prosečnu ocenu devet.

Aktuelni ciklus naučnih istraživanja trebalo je da bude završen još pre tri godine i da tada bude raspisan konkurs za nove projekte, u koje bi se uključili i studenti doktorskih studija, međutim, “rok trajanja” konkursa više puta je produžavan, bez pokretanja novih projekata.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da se dugo očekivalo da se pokrene novi projektni ciklus, ali da je zaključeno da bi to napravilo izvestan nered u istraživačkim krugovima.

– Zato smo rešili da radimo novi zakon o istraživačkoj delatnosti. U njemu je i planirano da se formira nacionalni fond za nauku – rekao je Šarčević. – Hiljadu novih mladih istraživača biće uključeno u tekuće projekte. Između 50 i 100 mesta predviđeno je za istraživače srpskog porekla iz inostranstva.

Ana Brnabić, predsednica Vlade, podsetila je da je ovogodišnjim budžetom izdvajanje za nauku povećano za 15 odsto.

Ona je podsetila i da su ulaganja u nauku ove godine povećana za 15 odsto, da će uskoro biti završen registar istraživača, kao i da se radi na većoj saradnji nauke i privrede.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker