U KORAK SA SVETOM: Radionica iz informatike za đake gimnazije u Velikom Gradištu

Kako bi pripremila učenike Srednje škole „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta za ulazak u digitalni svet sutrašnjice, profesor računarstva i informatike Bilјana Lukić organizuje različite događaje vezane za programiranje i razvoj digitalnih kompetencija.

Profesorka Bilјana Lukić sa svojim đacima

Tako i ove godine, tokom Evropske sedmice programiranja (Code Week), koja traje od 6. do 21. oktobra 2018. godine, u ovoj školi su realizovane IT radionica sa izuzetno trendovskom tematikom. Ove godine Code Week podržava Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Udruženje profesora informatike Srbije, inicijativa „Digitalna Srbija“, fondacija „Petlјa“…

U okviru inicijative Meet and Code koja ima za cilј da upozna mlade lјude sa svetom tehnologije i programiranja, a podržava digitalne i progpamerske događaje u zemlјama kao što su Austrija, Bjelorusija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Engleska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Irska, Italija, Kazahstan, Makedonija, Polјska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska i Ukrajina, profesor Bilјana Lukić je organizovala dve radionice za svoje učenike: Learn programing to get a job i Jezik budućnosti. Učenici 1., 2., i 3. razreda ove škole, su se kroz aktivnosti na radionicama upoznali sa kodiranjem u HTML (HyperText Markup Language) jeziku za označavanje hiperteksta namenjenom opisu veb stranica kao i Javascript programiranjem kako bi razvili interesovanje za programiranje, logičko i algoritamsko razmišlјanje na putu ka bolјem obrazovanju i zaposlenju.

– Događaji su osmišlјeni tako da pokažu mladim lјudima koliko progamiranje može biti zabavno i na koji način može pomoći u ostvarivanju i primeni ideja. Istraživanjem širokog spektra tehnologija, digitalnih tema i kreativnog programiranja, učenici su ohrabreni da još više razvijaju svoje digitalne veštine koje su im potrebne u današnjem svetu – kaže profesorka Lukić I dodaje:

“Cilјna grupa ovih događanja su bili mladi lјudi uzrasta između 14 i 18 godina, koji će se zasigurno baviti poslovima koji se baziraju na programerskim veštinama. Broj učesnika ovih radionica je oko 70 učenika, u potpunoj rodnoj ravnopravnosti”.

Osim programerskih veština, učesnici ovih događaja razvijali su veštine kao što su saradnja, timski rad, razumevanje i rešavanje problema.

– Zahvalјujući kontinuiranom radu sa učenicima, inovacijama u metodama i oblicima rada kao i projektnoj nastavi, Srednja škola „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta promoviše obrazovanje za 21.vek – zaključila je Lukićeva.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker