HOĆE DA ULOV NOSE KUĆI: Protest ribolovaca zbog režima “uhvati i pusti”

Zbog odluke preduzeća „Plus sport“ iz Kraljeva da na potezu od ušća reke Ribnice u Ibar pa do kraja gradskog šetališta pored Ibra, u dužini od tri kilometra, uvede režim ribolova „uhvati i pusti“, u Kraljevu su u dva navrata održani protesti ribolovaca, koji zahtevaju da se ova, kako oni tvrde, nezakonita odluka ukine.

Foto: G.B.

– Zabrana odnošenja ulova je navodno uvedena zbog zaštite ribljeg fonda i daljeg izlovljavanja ribe iz reke Ibar, a zapravo mi na ovom potezu pretežno hvatamo skobalja, koji je takozvana korovska riba, jer jede ikru drugih ribljih vrsta. U Evropskoj uniji ribolovce plaćaju da love tu ribu jer je velika štetočina, a nama je sada onemogućeno da je pecamo i da ulov nosimo kući – kaže jedan od pecaroša.

Prema njegovim rečima, u Kraljevu ima sedam hiljada ribolovaca koji redovno kupuju dozvole za pecanje, a koji su sada pozvali rečne alase da to ubuduće ne čine dok se odluka o zabrani izlova ne ukine.

U saopštenju preduzeća „Plus sport“ navodi se da je odluka o uvođenju režima ribolova „uhvati i pusti“ na reci Ibar doneta u skladu sa zakonom i uz saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine, sa ciljem zaštite i održivog korišćenja ribljeg fonda. Naglašavaju da je kraljevačkim ribolovcima i dalje dostupno više od 300 kilometara rečnog toka, gde mogu zadržati ulovljenu ribu, tako da nisu tačni navodi da su ovom odlukom pogođeni penzioneri i siromašni sloj građana koji ne može da odlazi na pecanje van grada.

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. Posteno je da dozvola vazi samo na podrucju gde gazduje ko i da cena bude upola jeftinija, pa da onda pecarosi biraju gde ce. Mangupi oce pare a ti idi 100 km pa pecaj. Nece ni ovi sa Morave to dozvoliti udruzImo se i smenjuj govna. Usranu metlu i ciscenje.

  2. Prvo treba da se uvede polaganje ribolovačkog ispita. Velika većina ne zna pravilne nazive riba, minimalne mere, kad je koja riba u zabrani. A većina ovde ne vidi širu sliku. Dozvolu kupuju da bi se isplatila zato se i bune što su uveli uhvati i pusti. Kako da se niko nije setio da izađe i bojkotuje što nema više ribočuvara, da se bojkotuje protiv strujaroša, da se utiče na udruženje da poribe reke…

  3. Gospodo,zato što smo takvi kakvi smo još malo,pa u našim rekama osim kesa i govana ničega neće biti.Pa zar vam svima Slovenci nisu dobar primer,pune su im reke riba,kupite svi dozvole,uhvatite pa jednumodnesite ali ne ako,jemispod mere,poribljavajte angažujte se malo,samo se bunite.prokleti ste bre,stoka ste neodgovorn.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker