PROGOVORIO GAZDA JEZDA: Isplivale na videlo najčuvanije tajne devedesetih (PRVI DEO)

Jezdimir Vasiljević (71), bivši vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice “Jugoskandik”, tvrdi da je bio u ozbiljnom sukobu sa nekadašnjim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševičem i da je čak naručivao njegovo ubistvo!

Jezdimir Vasiljević/Foto: Privatna arhiva

– Kad je počela inflacija otišao sam kod Slobe i rekao mu: “Čoveče, ovo je veštačko stanje čemu ovo služi? Upropastiće se privreda”. On se samo smejao i rekao je svojoj sekretarici: “Daj mu neko žestoko piće”. Odgovorio sam mu da ne pijem alkohol, a on mi je naručio “oranžinu”. Milošević je namerno dopustio inflaciju, koja uopšte nije bila potreba, a profesor Dragoslav Avramović ju je izbrisao preko noći – kaže čuveni bankar devedesetih iz Topolovnika.

Vasiljević tvrdi da je održavao devizni režim koliko god je mogao.

– Dinar je bio 60 dinara za marku, a nakon mog odlaska, za tri meseca stigao je na milijarde. To je mnogima odgovaralo. Uneo sam dva miliona maraka u zemlju, a na granici su me uhvatili i dobio sam tužbu jer sam samo želeo da održim platni sistem – tvrdi čuveni Gazda Jezda.

Za Miloševića nema reči hvale.

– Sloba je bio predsednik zlikovac. Ljudi su imali platu tri marke, a on je uživao. Saznao sam da je u onoj vili u kojoj je živeo posedovao zlatnu sfingu, Rebrantovu sliku… A nakon što je došao (predsednik SRJ Zoran) Lilić sef je bio potpuno prazan. Miloševići su sve vredne stvari prebacili u Moskvu i mnogo dragocenosti je nestalo. Kada pričam sa Amerikancima, koji tvrde da su Srbiju bombardovali zbog Miloševića, odmah im kažem da lažu. Jer da je tako, bacili bi dva “tomahavka” odmah na njegovu vilu. Sedmog marta 1993, na sastanku u Budimpešti, Amerikancima sam nudio pet miliona maraka za likvidaciju Miloševića, ali oni nisu hteli ni da čuju. Amerikancima je Milošević bio izgovor da uzmu Kosovo, a on je budala koja to nije znala – rekao je Jezda.

Američke službe su prema njegvoim rečima davno umešale prste u ratove devedesetih.

– Devedesetih malo ko nije radio za Amerikance odnosno propast Srbije. U našu obaveštajnu službu su Amerikanci ušli još pre 1972. Oni su sve oficire koji su posle postali pukovnici postavili za svoje agente. Jedan naš pukovnik, inače njihov čovek, bio je glavni organizator masakra u Srebrenici, a posle je u Hagu bio svedok protiv onih koje je mogao da spreči da izvrše zločin – navodi Vasiljević.

(Tpknews.com/Alo)

One Comment

  1. Gospodin Jezda je ispričao priču što i vrapci na grani znaju,ovaj propast što je bio kod nas ni blagi Bog nije mogao da spreči a kamoli neko drugi.
    Zato budimo sretni da je stanje ovako kako je jer je moglo biti i gore.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close